Шампионката за 2016 година Гарбине Мугуруса се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Испанката затвърди добрата си форма с победа с 6:3, 6:3 над деветата в схемата Елина Свитолина от Украйна.

Срещата се разви доста странно, тъй като в първия сет само един единствен гейм завърши без пробив. Той бе осмият, в който Мугуруса задържа подаването си и поведе с 5:3, след което реализира петия си пробив, за да спечели с 6:3.

Във втория сет Свитолина първа нанесе удар и поведе с 3:2, но само мобилизира съперничката и, която спечели следващите четири гейма, за да затвори мача.

На осминафиналите Мугуруса ще играе с американката Слоун Стивънс, която се класира доста по-трудно за следващия етап. Стивънс победи с 6:3, 5:7, 6:4 словенката Полона Херцог след повече от 2 часа и половина игра.

Стивънс можеше да не си отваря такива проблеми, ако бе успяла да реализира някой от четирите си сетбола на свой сервис при 5:4 във втория сет. Американката пропусна възможностите си и даде шанс на опитната си съперничка да изравни.

В третия сет Стивънс поведе с 4:0 гейма и се виждаше крайна победителка, но Херцог върна един от пробивите и намали до 4:3. В крайна сметка обаче до нов обрат не се стигна.

За място на четвъртфиналите ще играе и хърватката Дона Векич, която спечели неочаквано лесно с 6:4, 6:1 срещу Белинда Бенчич от Швейцария. Следващата съперничка на Векич ще бъде победителката от мача между британката Йохана Конта и словачката Виктория Кузмова.

Естонката Кая Канепи също продължава напред след обрат от 4:6, 6:3, 6:0 срещу рускинята Вероника Кудерметова. На осминафиналите тя ще срещне хърватката Петра Мартич.