Британката Йохана Конта се класира за първия си четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ по тенис след победа с 6:7 (1), 6:3, 7:5 над чехкинята Каролина Плишкова.

Конта трябваше да прави обрат, след като допусна да загуби първия сет, макар че сервираше за спечелването му при 5:3 в своя полза. Това я разконцентрира и в началото на втория сет тя изоставаше с 1:3 гейма, но след това спечели пет поредни и вкара мача в решителен трети сет.

В него двете тенисистки печелеха подаванията си до 11-ия гейм, в който Конта реализира решителен пробив.
Загубата попречи на Плишкова да се класира за четвърта поредна година за четвъртфиналите в Ню Йорк и я лиши от възможността да атакува първото място в световната ранглиста.

В четвъртфиналите Конта ще играе с победителката от мача между украинката Елина Свитолина и американката Мадисън Кийс.

В друг мач от днешния ден китайката Цян Ван също достигна до първия си четвъртфинал на турнир от Големия шлем, след като се наложи над поставената под номер 2 Ашли Барти с 6:2, 6:4.

Ван пропусна три мачбола, но при четвъртия успя да затвори срещата, а за това и помогнаха и много грешки на съперничката и. Барти, която по-рано тази година спечели "Ролан Гарос", направи цели 39 непредизвикани грешки спрямо 14 на съперничката си. Освен това австралийката пропусна и всяка една от деветте си възможности за пробив в мача.

В следващия кръг Ван ще играе със Серина Уилямс./БТА