Шампионката за 2016 година и водачка в световната ранглиста Анжелик Кербер (Германия) отпадна в четвъртия кръг на Открито първенство на Австралия след загуба с 2:6, 3:6 от американката Коко Вандевеге. Срещата продължи едва 70 минути, а Кербер бе неузнаваемо слаба. В края на първия сет спадът на нивото в играта на Кербер стана видим и тя допусна два поредни пробива, което позволи на Вандевеге да затвори частта с 6:2.

Германката все пак показа, че ще опита да се бори и направи пробив още в първия гейм на втория сет. Тя водеше с 3:1 гейма, но след това моментният и възход бе прекратен след отличен гейм на Вандевеге, в който тя реализира пробив на нула. Това явно прекърши водачката в основната схема и до края тя не създаде никакви проблеми на 35-ата в света американка.

В другия мач от деня испанката Гарбине Мугуруса се наложи с 6:2, 6:3 над румънката Сорана Кърстя. Мугуруса, поставена под номер 7 в основната схема, направи по два пробива и в двата сета и спечели срещата без никакви проблеми. Така в спор за място на полуфиналите Мугуруса ще срещне именно Вандевеге./БТА