Французинът Жо Вилфрид Цонга поднесе голямата изненада още в първия ден на Откритото първенство на Австралия, отстранявайки поставения под номер 9 в основната схема Анди Мъри (Великобритания) с 3:1 сета - 7:5, 6:4, 0:6, 7:6.

С мощен сервис 38-ият в света Цонга не остави никакви шансове на Мъри в първите два сета. Британецът, който достигна до четвъртия кръг през миналата година, се върна в двубоя, печелейки на нула третата част.

Четвъртият сет бе най-драматичен. Цонга направи пробив за 5:4, но Мъри се реваншира веднага след това. И когато всички очакваха, че британският тенисист ще вземе нещата в свои ръце, се стигна до тайбрек, спечелен от французина със 7:5 точки.

Като изненада се приема и отпадането на 18-ия поставен Хуан Игнасио Чела (Аржентина), загубил от испанеца Гилермо Гарсия Лопес с 1:3 сета.

11-ят в схемата Томи Робредо от Испания пък трябваше доста да се потруди, докато сломи съпротивата на Миша Зверев (Германия). Робредо надделя в петсетов трилър, след като успя да направи обрат от 0:2.

Един от претендентите за короната на Роджър Федерер - Анди Родик (САЩ), с лекота се класира за втория кръг, преодолявайки чеха Лукаш Длухи с 3:0 сета - 6:3, 6:4, 7:5. Четвъртият в схемата Николай Давиденко (Русия) пък се справи с Мишел Лодра от Франция със 7:5, 7:5, 6:3.