Изцяло италиански ще бъде финалът на турнира от Големия шлем US Open. В него една срещу друга ще се изправят Роберта Винчи и Флавия Пенета. Винчи успя да елиминира Серена Уилямс в невероятен полуфинал изпълнен с много емоции. По този начин италианката сложи край на мечтите на американката за Голям шлем. Винчи обърна Серена и спечели с 2:6, 6:4, 6:4 за 122 минути.

По този начин за първи път две италианки ще играят на финал на турнир от Големия шлем. Пенета се превърна в първата италианка класирала се на финал на US Open. За първи път и двете тенисистки, които ще играят на US Open са извън топ 25.

Винчи направи първия пробив в мача и поведе с 2:1 гейма.

Серена Уилямс обаче бе повече от безкомпромисна до края на първия сет и не даде нито гейм на своята съперничка, като по този начин спечели с 6:2.

Вторият сет бе изключително равностоен, а Винчи направи решаващ пробив в петия гейм, като по този начин успя да измъкне и сета с 6:4.

Серена Уилямс влезе мобилизирана в третия сет и направи ранен пробив, с който поведе с 2:0 гейма.

Серина Уилямс - Роберта Винчи

източник: Gulliver/GettyImages

Винчи успя да върне пробива и да намали изоставането си за 1:2.

Италианката направи нов пробив в седмия гейм и поведе с 4:3.

Серена Уилямс успя да намали изоставането си при 4:5 и да принуди Винчи да сервира за спечелването на мача.

Италианката обаче не остави никакви шансове на поставената под номер 1 в схемата на турнира и с много силна игра на мрежата успя да спечели мача с 6:4, като реализира първия си мачбол. 

Така на финала Роберта Винчи ще се изправи срещу Флавия Пенета.