Азербайджанската федерация по тенис поиска Международната тенис федерация (ITF) да предприеме действия срещу Карен Хачанов, след като руснакът изпрати послание в подкрепа на арменците в размирната област Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс. Хачанов, който достигна до полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, написа "Арцах, дръж се!" на телевизионна камера след два от мачовете си, като по-късно обясни, че го е направил от уважение към арменските си корени.
Нагорни Карабах международно е признат за част от Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци, които го наричат с историческото му наименование Арцах.
 
Заради проявата на Хачанов, тенис федерацията на Азербайджан изпрати протестно писмо до ITF с искане за строго наказание на Хачанов и предотвратяване на подобни "неприемливи провокации" на тенис турнири. От ITF отговориха, че все още обмислят отговор на писмото, а Хачанов каза, че не е бил предупреден да не пише подобни съобщения на телевизионната камера след бъдещи мачове.
 
"Казах го много пъти. Имам арменски корени. От страна на баща ми, от страна на дядо ми, дори от страна на майка ми. Аз съм наполовина арменец. Честно казано, не искам да навлизам по-дълбоко в тази тема, исках да покажа подкрепа на моите хора. Това е“, каза той пред репортери в Мелбърн Парк след победата на четвъртфиналите над Себастиан Корда.
 
Автор: БТА/Мирослав Димитров