Ига Швьонтек и Кори Гоф ще се изправят една срещу друга във финала на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис за жени. Сблъсъкът между двете тенисистки е днес от 16:00 часа българско време.

Световната номер 1 Швьонтек, която навърши 21 години на 31 май, е в страхотна серия в Женския тур. Тя пристигна в Париж в серия от пет поредни спечелени турнира, триумфирайки в Доха, Индиан Уелс, Маями, Щутгарт и Рим. Шампионката от 2020 добави още шест успеха във френската столица, като загуби само един сет по пътя към финала. На полуфиналите тя разби 20-та в схемата Дария Касаткина от Русия с 6-2, 6-1, а това бе и нейна 34-а последователна победа в Тура. При успех в спора за титлата в събота, полякинята ще изравни рекорда на легендата Винъс Уилямс от 35 поредни победи през настоящия век.

18-годишната тийнейджърка Гоф продължава да вдъхновява редица тенисистки с отличните си качества и зряла игра на корта. Тя влезе във втория турнир от Шлема с едва четири победи на клей в крехката си кариера, но надгради над представянето си от миналата година, когато стигна до четвъртфиналите. Младата американка стигна до сблъсъка за титлата след шест победи без загубен сет, а в полуфиналите срази Мартина Тревизан от Италия, която бе в поредица от десет поредни успеха. Гоф надви 59-та в света и стана най-младата финалистка на турнир от Шлема след 17-годишната Мария Шарапова, която триумфира на Уимбълдън през 2004.

Швьонтек води с 2-0 в преките мачове с Гоф. Номер 1 в ранглистата при дамите спечели първия им мач в Рим миналата година със 7-6 (3), 6-3, а след това я надигра и на турнира в Маями тази година с още по-категоричното 6-3, 6-1. Новата шампионка в 126-то издание на Ролан Гарос ще си тръгне с чек от 2 200 000 млн. евро, докато за финалистката са отредени 1 100 000 млн. евро от общия награден фонд, който е над 42 млн. евро.