Водачката в схемата при жените на турнира по тенис от Големия шлем "Ролан Гарос" Ига Швьонтек (Полша) се класира на финала, след като преодоля с лекота Даря Касаткина с 6:2, 6:1 за 66 минути. Това е 34-а поредна победа за полякинята, с която тя изравнява постижение на Серена Уилямс (САЩ). Рекордът се държи от другата сестра Уилямс - Винъс, която има 35 последователни през 2000-ата година.

Също така Швьонтек е загубила само два сета от последните 56 изиграни сета в серията. И за втори път тя се класира на финал на Откритото първенство на Франция, след като го спечели през 2020-а година.  Тя не е губила мач от февруари насам, а cега ще разбере и коя измежду Коко Гоф (САЩ) и италианката Мартина Тревизан ще бъде нейна съперничка в съботния финал. Гоф е номер 18 в схемата и сочена за фаворитка във втората полуфинална среща.

Мачът започна с двойна грешка на Швьонтек, което беше едно от малкото колебания за нея. Но си спечели подаването и след това направи и пробив за 2:0. Номер 1 в света на женския тенис допусна ранен пробив в мача в сервиса си за 1:2.

След това Касаткина спечели подаването си за 2:2, след като спаси една точка за връщане на пробива. Швьонтек обаче натисна здраво и принуди рускинята да направи най-дългата си серия от непредизвикани грешки, комбинирани с убийствени уинъри. Следващите пет гейма бяха за полякинята, която затвори първата част на 6:2 и си спечели началния сервис във втората. След това Касаткина успя да изравни, което беше и последната й позитивна емоция в мача.

Полякинята отново игра с лента в цветовете на украинското знаме, този път срещу руска съперничка. Руснаците и беларусите имат право да се състезават на Ролан Гарос, но няма да бъдат допуснати на "Уимбълдън" като санкция срещу военната агресия на руската армия в Украйна.

"Доста специален момент за мен. Наистина съм много емоционална в момента. След победата ми през 2020-а година имаше КОВИД и сега съм щастлива да видя толкова много поляци на трибуните. Не си поставям големи цели. Опитвам се да се отнасям към всеки мач по един и същи начин. Когато осъзная, че това е един от най-големите мачове за сезона, това може да ме стресира", каза победителката след мача.