“Напуснах България, когато бях на 12 години и от доста време не живея там. Опитвам се да си осигуря условия за тренировка, които се доближават до тези в Мелбърн. Например, Флорида е добро място за подготовка – влажно е, температурите са високи и вятърът често е фактор”, коментира най-добрият ни тенисист Григор Димитров на въпрос как един българин се готви за Откритото първенство на Австралия през декември.

“Физическата подготовка е най-важният компонент в началото на сезона. През първите десет дни от подготовката ми почти не хващам ракета, готвя се в залата с много упражнения с тежести и след това идва време да стъпя на корта”, сподели още Гришо в Сидни, където се готви за следващото си участие. В Сидни Димитров ще започне от втори кръг срещу Пабло Куевас или квалификант. Българинът даде интервю за местно радио.

“Потеглих силно в Бризън, но определено искам да запиша още няколко мача преди да се насоча към Мелбърн за Откритото на Австралия“, казва Григор, цитиран от tenniskafe.com.

– Какви са целите ви за Откритото първенство на Австралия и сезон 2016?
– Това е първият Голям шлем за сезона и подготовката ми започна през декември 2015-а, така че не съм имал толкова много време за почивка. След края на последния турнир за изминалата година направих равносметка, за да мога да работя върху нещата, които са ми необходими и насочих фокуса си към Australian Open. Разбира се, че и другите турнири са важни, но голямата цел за всички в началото на годината е силно представяне в Мелбърн.

– Давате ли си някакво време за почивка по време на сезона?
– Смятам, че човек трябва да си дава три-четири дни почивка в зависимост от представянето. Когато мачовете започнат да се натрупват, тялото го усеща и трябва да му осигуриш време да се възстанови. Тогава си почиваш за няколко дни, правиш любимите неща и после се връщаш „в зоната“ и продължаваш да работиш. Така е структуриран сезонът в мъжкия тенис.

– Да си представим следната ситуация – на турнир от Големи шлем сте и мачът преди вашия продължава пет сета и ви се налага да прекарате повече от два часа в съблекалнята. Как поддържате концентрацията си в подобен момент?
– Понякога се налага и да спрем играта заради жегата или заради дъжд, така че никога не знаеш, в кой момент ще трябва да излезеш и да покажеш най-добрия си тенис. Играя карти или просто си говоря с хората от щаба ми, за да се опитам да не мисля за напрежението около мача, което би ме уморило допълнително. Обикновено нямам проблеми да запазя концентрация в подобни моменти.

– Идвате от спортно семейство. Баща ви е треньор по тенис, а майка ви се е занимавала с волейбол. С подобни родители сякаш е било предначертано, че ще сте атлет.
– Да, изнервям се дори, ако седя повече от десет минути на едно място без да се движа особено много. Трябва да съм активен постоянно и това ми е създавало проблеми през годините с треньорите ми по физическа подготовка, защото когато се налагаше да почивам, аз не почивах. Просто ми харесва да се движа, но същевременно трябва да слушам тялото си и да съм професионалист.