Най-добрият български тенисист Григор Димитров е доволен от старта си в Откритото първенство на Австралия. Поставеният под номер 10 Димитров победи в първия кръг германеца Дъстин Браун с 6:2, 6:3, 6:2 само за 69 минути. 23-годишният хасковлия пласира 11 аса и общо 30 печеливши удара и не даде нито една възможност за пробив на съперника си.

"Началото беше добро за мен. Очаквах труден мач. Условията бяха отлични, кортът беше страхотен. В началото е трудно за всички да влязат в ритъм, да свикнат с настилката. Беше доста ветровито днес, но като цяло стартът ми беше много добър", каза Димитров.

"Дъстин има уникален стил на игра и никога не е лесно срещу него. Мисля, че сме се срещали на клей преди 3-4 години. Помня, че мачът беше много оспорван и го спечелих в три сета. Най-важното беше, че излязох на корта напълно спокоен и уверен. Знаех какво трябва да направя и не мисля, че му дадох шансове. Не му оставих възможност да покаже най-силните си удари. Мисля, че това донякъде го обезкуражи. След като направих няколко пробива, знаех, че мачът върви към победа за мен, но останах концентриран. Все пак става въпрос за формат в три от пет сета, така че до последната точка нищо не се знае и във всеки един момент може да започне обрат", допълни той.

Димитров ще играе във втория кръг срещу словака Лукаш Лацко, а през миналия сезон българинът достигна до четвъртфиналите в Мелбърн. "Винаги имам цели, особено когато става въпрос за Големия шлем, макар че не искам да омаловажавам и другите състезания. Започвам всеки турнир с желанието да го спечеля. Целта ми и сега не е по-различна. Искам да побеждавам във всеки следващ мач и всичко може да се случи. По-конкретна цел не съм си поставял", коментира хасковлията.

Той специално благодари за подкрепата от трибуните и заяви, че в Австралия се чувства като у дома си, още повече, че треньорът му Роджър Рашийд също е австралиец. "Работим с Родж вече повече от година и мисля, че сме изградили една здрава основа, работна етика и добри отношения. Това е много, много важно. Работим в правилната насока, но все още далеч не сме перфектни. Мисля, че той допринесе много за подобряването на играта ми, за малките детайли, които са особено важни в големите мачове, в ключовите моменти. Става въпрос за четвъртфинали, полуфинали и за турнирите от Шлема, разбира се", каза Димитров.

"Това, че той е австралиец тук ми помага, защото отношението на местните хора към мен е много позитивно. Мога да кажа, че винаги съм имал страхотна подкрепа в Австралия. Понякога се чувствам като натурализиран австралиец, особено когато изляза на корта и усетя подкрепата от трибуните. Това е страхотно и помага за увереността. Не познавам българските фенове, но мисля, че тези хора бяха тук и през миналата година и беше страхотно да ги видя и днес", допълни той. /БТА