Швейцарецът Роджър Федерер ще играе срещу сърбина Новак Джокович за рекорден осми път на финала на откритото първенство по тенис на Великобритания, след като победи със 7:5, 7:5, 6:4 британеца Анди Мъри. Този финал ще бъде десети на "Уимбълдън" за носителя на 17 титли от турнири за Големия шлем. 

Федерер, поставен под номер 2 в мъжката схема на турнира, изнесе брилянтен мач на централния корт в Лондон, като швейцарецът игра най-силно на собствен сервис. Той удържаше без особени проблеми опитите на Мъри да стигне до пробив, а и спечели подаването на британеца в края на всеки един от трите сета на корта. С тази победа швейцарецът не само стигна до битката за титлата, но и подобри баланса си на полуфинали в Лондон до 10:0 успешни мача. 

източник: Gulliver/GettyImages

Федерер ще играе срещу Джокович за осми път на финали на "Уимбълдън". Сърбинът, двукратен шампион, се наложи над швейцарския си съперник в 5-сетов двубой миналата година. 

Джокович направи пробив още във втория гейм на мача, повеждайки с 2:0, но Гаске си върна пробива и изравни 2:2. Двамата печелеха подаванията си до края на сета и се стигна до тайбрек, който Джокович взе със 7:2 точки. В следващите два сета сърбинът направи по един пробив, което му беше достатъчно, за да стигне до успеха. 

28-годишният Джокович завърши двубоя с 12 аса и 46 печеливши удара. Той поиска медицинска помощ заради травма на лявото рамо в края на втория сет. /БТА