Роджър Федерер допусна първите си два пробива в откритото първенство по тенис на САЩ, но излезе краен победител срещу Филип Колшрайбер в мача си от третия кръг на турнира. Швейцарецът, поставен под номер 2 в схемата, се наложи с чиста победа 6:3, 6:5, 6:4 над германския си съперник и стигна до четвъртия кръг за 15-и пореден път.

Федерер е спечелил всичките си девет сета в САЩ до момента и е загубил само 20 гейма. 17-кратният победител от турнири за Големия шлем, включително пет от САЩ, започна мача със 72 поредни защити на собствен сервис, като 23 бяха направени на кортовете в Ню Йорк.

Колшрайбер все пак проби по веднъж подаването на Федерер във втория и третия сет, но швейцарецът отговори и двата пъти още в следващия гейм, за да стигне до лесната победа. Федерер, който вече е с баланс от 10:0 срещу Колшрайбер, ще играе срещу американеца Джон Иснър за място на четвъртфиналите. Ако спечели, там ще го чака победителят от мача между чеха Томаш Бердих и французина Ришар Гаске.

Поставеният под номер 12 Ришар Гаске преодоля третия кръг след 6:4, 6:3, 6:1 срещу номер 24 в схемата Бърнърд Томич за 89 минути на корта. Гаске пласира 43 печеливши удара срещу само 23 за австралиеца, който допусна 30 непредизвикани грешки. Томич не успя да достигне до нито една точка за пробив, докато Гаске постигна пет пробива в сервиса на своя опонент.

В четвъртия кръг на турнира Ришар Гаске ще се изправи срещу номер 6 в основната схема Томаш Бердих (Чехия), победил номер 31 Гилермо Гарсия-Лопес (Испания) с 6:7 (2), 7:6 (7), 6:3, 6:3 след близо три часа и половина на корта. Съперниците размениха по един сет след два тайбрека, но Бердих постигна ранни пробиви в третата и в четвъртата част, за да си осигури класиране за следващия кръг на турнира. През 2012 година Томаш Бердих достигна до полуфиналите на Откритото първенство на САЩ./БТА