„Чувствам се невероятно и този успех значи всичко за мен. Да бъда отново тук, да държа този трофей, спечелвайки турнира, без да загубя сет – просто е магическо.” Това заяви Роджър Федерер, след като триумфира за рекорден осми път на Уимбълдън. Във финала 35-годишният швейцарец се наложи по категоричен начин с 3-0 сета над хърватина Марин Чилич.

„След миналата година не вярвах, че ще мога отново да достигна до финал тук, на Уимбълдън. За това повлияха и загубите от Новак във финалите през 2014 и 2015. Въпреки това не загубих надежда, че бих могъл да го направя, а когато вярваш – можеш да стигнеш наистина далеч. Не спрях да вярвам и да мечтая и ето ме днес тук”, продължи още развълнуваният шампион.

Федерер отдаде заслуженото и на своя съперник в днешния финал, който имаше малшанса да се контузи по време на мача.

"Никога не съм се отказвал. Желаех така да бъде и днес. Дадох най-доброто, на което съм способен. Направих отличен турнир. Играх най-добрия тенис в кариерата си тук през тази година. Надявам се да получа поне още един шанс", каза през сълзи Чилич по време на церемонията по награждаването. 

"Жестоко е, но той се бори. Той е герой и го поздравявам за страхотния турнир, който направи. Трябва да бъде горд, стигна до финала на Уимбълдън, Да не се чувстваш добре на финал е наистина жестоко, но вярвам, че той ще има по-добри мигове. Да бъдеш шампион, да държиш купата в ръце, да си здрав, това е най-прекрасното. Спечелих турнира без загубен сет. Не мога да повярвам на това, което се случи. Трудно е да си го представя. Не бях сигурен, че ще мога да стигна до финала тук отново след това, което се случи през миналата година. Надявах се на този шанс. Той дойде и аз го направих. Това е много специален момент за нас като семейство, още повече, че и момчетата ми бяха на трибуните, макар че те много не осъзнават какво точно се случи. Надявам се един ден да го разберат", каза Федерер, който завърши с 23 печеливши удара.