Световният номер 2 Новак Джокович се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, след като победи германеца Ян-Ленард Щруф със 7-6(5), 6-2, 2-6, 6-1 в откриващия си мач от турнира.

Седемкратният шампион започна уверено мача и проби съперника си, за да поведе с 5-2, но Щруф заигра много агресивно и успя да изравни, след което да стигне до тайбрек. В него Джокович бе по-солидният тенисист и се наложи със 7-5, за да поведе в резултата. Във втората част Новак реализира и двете си възможности за пробив, за да вземе сета с 6-2, но нивото му сериозно спадна в третата част, в която той загуби подаването си общо три пъти. Джокович обаче отговори категорично в четвъртия сет и взе осем от първите девет точки, за да дръпне с 2-0, след което даде само един гейм на съперника си до края на мача, дошъл след два часа и 16 минути игра.

По този начин Джокович постигна победа номер 900 в професионалната си кариера и се класира за втория кръг в Мелбърн, където ще срещне участващия с уайлд кард японец Тацума Ито или индиеца Пражнеш Гунсеваран, който влезе в основната схема като щастлив губещ.