Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова постигна победа на старта на Ролан Гарос. Цветана победи Аника Бек от Германия с 6:7 (5), 6:3, 6:2 след битка продължила 153 минути.

Срещата започна добре и за двете тенисисистки като те си вземаха подаванията до 3:3 в първия сет. Последваха два много дълги гейма, първо Пиронкова имаше възможност да пробие, но не успя. При следващия сервис на българската тенисистка Бек имаше възможност да пробие, но и тя не успя и се стигна до равенство 4:4.

След това Бек си спечели подаването, но същото стори и българката, за да се стигне до 5:5. Бек взе своето подаване в 11-ия гейм, но и Пиронкова не отстъпи за 6:6. В тайбрека Цветана стигна до 3:3 от 1:3, но в крайна сметка отстъпи с 5:7, а с това и сета с 6:7.

Вторият сет започна добре за Пиронкова, която си спечели подаването в отварящия гейм. Бек изравни и постигна пробив за 2:1 в нейна полза. Цветана се активизира и върна пробива за 2:2. Последваха два нови пробива.

Първо Бек проби, но отново Цветана се върна в мача за 3:3. Във важния седми гейм Цветана допусна Бек да има възможност да пробие, но се съвзе и си взе подаването за 4:3, след което постигна нов пробив за 5:3. При последвалия сервис Цветана спечели и изравни сетовете до 1:1 след 6:3.

В решителния трети сет Пиронкова стартира с пробив, след което го затвърди за 2:0. Едва при третия гейм германката успя да си вземе сервиса, за да намали до 1:2. В четвъртия гейм Бек си върна пробива и изравни до 2:2. Пиронкова не се поддаде на нервите и успя да пробие за втори път в сета за 3:2. Последва много силна игра на българката и поведе с 5:2, а в дълъг осми гейм преминал през няколко равенства Пиронкова спечели и победи с 6:2, а с това взе успеха и в срещата.

Това е първа победа на българката над Бек, а във втория кръг я чака Мария Шарапова или Ксения Первак, а тяхната среща е в понеделник. През миналата година Пиронкова отпадна на старта от Южени Бушар от Канада.