Представителят на домакините Жо-Вилфрид Цонга се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

Поставеният под номер 5 Цонга се наложи над 18-ия в схемата Станислас Вавринка (Швейцария) с 6:4, 7:6(6), 3:6, 3:6, 6:4.

Двубоят беше прекъснат снощи при 4:2 гейма за французина в петия сет заради тъмнина.

При доиграването днес Вавринка веднага върна пробива пасив, след което изравни за 4:4. В десетия гейм Цонга успя да реализира решаващия пробив при втората си възможност и стигна до крайната победа.

"Много съм щастлив. В началото имах малко проблеми и ми трябваха няколко разигравания, за да намеря ударите си. За съжаление той веднага върна пробива и изравни. След това беше въпрос на нерви. Радвам се, че успях да затворя бързо мача",заяви Цонга.

Така той ще срещне номер 1 в света и миналогодишен полуфиналист Новак Джокович (Сърбия), който търси първа титла на "Ролан Гарос".

"Сега ми предстои сблъсък с Новак Джокович, който не случайно е номер 1 в света. Той е изключителен играч и ме очаква нов много тежък мач", каза още французинът.

Испанецът Николас Алмагро се класира за трети път за четвъртфиналите след 2008 и 2010 година след успех с 6:4, 6:4, 6:4 над осмия в схемата сърбин Янко Типсаревич.

Номер 12 Алмагро наниза 43 печеливши удара срещу само 21 на съперника си и стигна до успеха за 2:14 часа.

За място на полуфиналите той очаква победителя от мача между шесткратния шампион Рафаел Надал (Испания) и Хуан Монако (Аржентина).