Стефанос Циципас е първият финалист на Откритото първенство на Франция. В полуфиналите гъркът се наложи с 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3 над германеца Александър Зверев за 3 часа и 40 минути игра.

За 22-годишния Стефанос това е първо класиране на финал в турнир от Големия шлем след две участия на полуфинали на Откритото първенство на Австралия (2019 и 2021 година) и едно във Франция (2020 година). Освен това той е и първият грък, който достига до мач за титлата.

Петият в световната ранглиста потегли много силно в мача. Той поведе рано с 3:0 гейма и това му позволи да затвори първия сет след 6:3 за 38 минути.

В началото на втората част Зверев направи пробив и поведе на свой ред с 3:0, но последва отпускане в играта му, което позволи на съперника да спечели 6 безответни гейма и да се доближи само на сет от победата.

Германецът изглеждаше обезнадежден, но изненадващо успя да намери сили в началото на третия сет. Той осъществи ранен брейк за 2:1 и така се върна в мача - 6:4. В четвъртия ситуацията се повтори - пробив за Александър още в първия гейм, ново 6:4 и изравняване на резултата в сетовете - 2:2.

Победителят от Финалите на АТП през 2018-та имаше три възможности да направи пробив и в първия гейм на петия сет, но ги пропусна, позволявайки на Циципас да направи обрат от 0:40.

Това вдъхнови по-младия от двамата и скоро след това Стефанов направи брейк за 3:1. Гъркът пропусна четири мачбола в осмия гейм при 5:2 в своя полза, но при петата си възможност в деветия гейм успя да стори това.