Стефанос Циципас си постави за цел спечелването на титла от Големия шлем през 2020, след като триумфира в заключителния турнир на осемте най-добри в Лондон, но младият грък чувства, че целта му до огромна степен го е поставила под допълнително напрежение.

Новак Джокович, Рафа Надал и Роджър Федерер си разпределиха всички корони от Шлема след триумфа на Стан Вавринка на Ю Ес Оупън 2016, и Циципас е един от малкото играчи, считан от мнозина за способен да наруши хегемонията на „Голямата тройка“. 21-годишният тенисист е номер 6 в света и обяви, че е „бил много близо“ до това да бъде коронасян за шампион на турнир от Шлема след успеха си в Лондон, в който участие взимат най-добрите осем играчи на сингъл и на двойки.

„Връщайки се обратно към това, очакванията бяха твърде големи, твърде рано. Не бива да мисля за това толкова рано. Със сигурност искам то да се случи, но трябва да говоря по-рядко за тези неща и да се концентрирам върху настоящето. Подлагам се на допълнително напрежение по този начин и просто трябва да приемам нещата стъпка по стъпка, а не да мисля толкова много за бъдещето и да бъда неразумен“, цитиран бе гъркът от сайта на Тенис Мейджърс.

Циципас постигна вече някои големи неща в младата си кариера, достигайки до полуфиналите на Аустрелиън Оупън и четвъртия кръг на Ролан Гарос през 2019. Гъркът, който според Джокович ще стане номер 1 в света, заяви, че ще трябва да се научи на търпение, преди да грабне своя шанс. „Казвам го всеки път сякаш това е единственото нещо, което искам да постигна в живота си. Със сигурност е. Теорията ми е, че ако мисля прекалено много за това, може и никога да не се случи, така че по-добре да се отпусна и да се наслаждавам на процеса“, завърши той.