Радио BBC 4 излъчи своето мащабно разследване, което разкрива огромни манипулации на тенис мачове в последните години.

Разследването е отнело 6 години на репортера Саймън Кокс, който през това време е провел десетки срещи, за да стигне до истината, която изглежда шокираща.

Кокс твърди, че десетки елитни тенис мачове, сред които и двубои на Уимбълдън, са били предварително уговорени, за да може различни мафиотски групи да се облагодетелстват чрез онлайн залагания.

Такива разкрития правят и няколко души, свързани с тениса. Един от тях е бившият тенисист Даниел Кьолерер, който през 2011 година бе наказан доживотно от АТР за уговаряне на мачове. Австриецът признава, че е получавал предложения да загуби в различни мачове: „Имах оферта в Москва, Ченай и Париж – в Ченай 50 хиляди да загубя от Давиденко в 1 кръг, в Париж двойно да загубя от Масу в два сета, повече от 50 хиляди срещу Типсаревич в Москва.“

„Аз отказах. Двама души ми звъннаха, а един дойде лично. Не знам защо се свързаха с мен. Разбира се, че си изплашен. Много опасна е бетинг мафията. Два пъти отказваш, на третия казваш да, защото на четвъртия ще ти кажат просто да загубиш.“

Бивш испански тенисист, който в момента е треньор на тенисист, участващ на Аустрелиън Оупън, но поискал анонимност,

„По-лошо е от преди 5 години. Първо питат хората около играчите. След това им казват , че са заложили на тях. 'Внимавай, сложих твърде много пари, не губи, иначе може да имаш проблеми', са част от заплахите към тенисистите според въпросния треньор.

От BBC разполагат с имената на тенисистите, които се считат за ядро на уговарянето на мачовете като сред тях има 16 състезатели, стигали до топ 50 на света, както и шампион на двойки на Уимбълдън. Смята се, че сред замесените има и осем тенисисти, участващи на Аустрелиън Оупън в момента. От BBC обаче засега отказват да назоват имената, тъй като не разполагат с всички необходими доказателства.

Голямото обвинение е към АТР, тъй като в международната асоциация са получавали много и най-различни сигнали за уговорени мачове през годините, на които обаче не са обръщали особено внимание. Критика получава и специално създадената от АТР комисия за разследване на мачове, която е съставена едва от двама души, въпреки препоръките да бъде от поне 6-7 специалисти. Освен това работата на комисията е доста потайна и не е ясно какво всъщност върши тя.

Разследването на BBC започва от скандално известния мач през 2007 между Николай Давиденко и неизвестния аржентинец Мартин Васало Аргуело в Сопот, която изненадващо бива спечелена от Аргуело след странен обрат. На въпросния мач са заложени над 3 милиона паунда за успех на аржентинеца. Огромната сума е заложена от малък на брой акаунти от Москва, които са свързани помежду си, а заключението е, че стоящите зад тях са имали сигурни данни, че Давиденко ще загуби мача. В последствие е проследен и телефонът на Аргуело, от който става ясно, че в деня на мача той е водил кореспонденция със сицилиански мафиот, с когото е уговарял измамата.