Американската тийнейджърка Аманда Анисимова поднесе най-голямата изненада на Откритото първенство на Франция, след като победи защитаващата титлата си румънка Симона Халеп с 6:2, 6:4 и се класира за полуфиналите на турнира.

17-годишната Анисимова показа много зряла за годините си игра и не даде почти никакви възможности на съперничката си. В първия сет Анисимова нанесе решителния си удар в края му. Американката водеше с 3:2 гейма, когато на два пъти поред успя да пробие сервиса на Халеп и да поведе след 6:2.

Още в началото на втората част 51-вата в световната ранглиста направи нов пробив, който задържа до 4:1. Халеп показа признаци на пробуждане в този момент и върна пробива, за да изравни за 4:4. В деветия гейм бившата водачка в световната ранглиста имаше и точка за нов пробив, но я пропусна.

Така се стигна до десетия гейм, в който Анисимова получи шанс да затвори мача при 40:30 и с удар от бекхенд по правата постигна най-забележителния успех в кариерата.

За място на финала Анисимова ще играе с Ашли Барти. Австралийката победи с 6:3, 7:5 американката Мадисън Кийс и се класира за първия си полуфинал на сингъл на "Ролан Гарос".

Единственият критичен за Барти момент в мача бе в 10-ия гейм на втория сет, когато сервираше за мача, но допусна пробив.

Още при следващото подаване на Кийс обаче австралийката си върна предимството и малко след това успя да затвори сета, а с това и мача./БТА