Вече не знам колко пъти съм бил в България. Сега пристигнах, за да се видя с моя добър приятел Стефан Цветков, както и заради Балканската федерация.

Това призна бившият номер 1 в света при двойките Слободан Живойнович.

„За този проект си говорим отдавна и е много важен за развитието на тениса в региона. Тук няма много турнири, а в плановете ни влиза да изработим богат календар за всички възрастови групи – деца, юноши и девойки, турнири от категорията Futures за мъже, както и за жени. Много е важно да знаеш, че можеш да седнеш в автомобила и само след няколко часа път да си готов да излезеш на корта за мач. И това да се случва от януари до декември. Целта е да се направят тенис академии, а балканските страни да си поделят разходите за обучение на млади тенисисти за участия. Също да се работи и за обучението на треньори, които да пътуват в различните държави от региона и да обменят опит.

Другата причина да работим за създаването на този съюз е икономическата ситуация. Нашите федерации не са като тези на Англия, на Франция, на САЩ, които са богати, с огромни бюджети и могат да си позволят всичко. Тенисът е скъп спорт с много разходи. А в нашите държави развитието му зависи главно от правителството и местни спонсори. Поне в Сърбия е така – средствата идват главно от спортното министерство. Времената са трудни. България и Румъния едва ли имат 50 тенисисти от висша класа. Но при добра организация със сигурност ще се открият млади състезатели с талант, на които може да се разчита. Тенисът се развива непрекъснато и ние трябва да сме в час, за да не пропуснем нещо ново. А това може да стане с академиите, със съвместни лагери по няколко пъти в годината, с размяна на покани за турнири в различните държави.

Невероятно е, че в България има такъв турнир като този на шампионките. Участието на толкова звезди в София е изключително важно за тениса в региона. По принцип с най-голямо значение за развитието на нашия спорт са мачовете за купа „Дейвис” и „Фед къп”. Но турнири от такава висока категория помагат страшно много. Приятно съм изненадан, че по средата на седмицата в залата има няколко хиляди зрители. Да не забравяме, че в София играе българската звезда Цветана Пиронкова и това е сериозна причина феновете да дойдат да гледат”, сподели Живойнович.