Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна още в първия кръг на турнира от категория АТР 500 в Базел. Димитров отстъпи с 1:2 сета (7:6, 4:6, 4:6) от Жил Мюлер от Люксембург.

Първата ни ракета започна двубоя с успешен първи сет, който спечели със 7:6, макар и да показа някои колебания. Още във втория гейм Григор пропусна три възможности за пробив.

В 12-я гейм Димитров получи невероятен шанс за сетпойнт, след грешка на съперника. Българинът пропиля първата възможност, получи и втора, но пропусна и нея, а резултатът стана 6:6, като последва тайбрек. В него и двамата загубиха точки на свой сервис. Григор пропусна няколко сетпойнта и едва от осмия опит, след час и две минути игра, българинът успя да приключи сета, след 11:9 точки в тайбрека -7:6 (11:9).

За разлика от първия сет, във втория Гришо използва още първия си шанс за пробив, и след втората точка се оказа успешна и Димитров проби съперника, след което затвърди пробива си, давайки поводи за оптимизъм за победен завършек на двубоя.

Колебливите изяви на Григор Димитров обаче се видяха в петия гейм на втория сет, а в шестия той допусна първи пробив на своя сервис. След два шанса, Мюлер успя да изравни до 3:3. При 5:3 Жил Мюлер стигна до втори пробив в сета и го спечели с 6:4.

При 3:3 в третия сет, Григор Димитров поведе с 40:0 и получи шанс за пробив. Мюлер спаси и трите точки за пробив и след това спечели подаването си, за да поведе с 4:3. Жил Мюлер дръпна с 5:4 и с 40:15 точки в следващия гейм при сервис на българина, с което си осигури два мач бола. Най-добрият ни тенисист спаси първия мач бол, но не успя за втория и Мюлер триумфира в сета с 6:4 гейма, а с това и в мача с 2:1 сета.

Вижте кадри от последния двубой на Григор Димитров срещу Хуан Мартин Дел Потро:

Начало на мача на Централния корт

Първи сет -  7:6 (11:9).

Григор Димитров сервира първи и взе бързо подаването си.

Вторият гейм обаче продължи близо 8 минути, и Григор пропусна три възможности за пробив, и Мюлер след дългата битка взе подаването си.

Нещата продължиха без пробив, като и двамата взимаха своите сервис геймове. След два такива на нула, Гришо смени ракетата при аванс от 4:3.

Размяната на сервис геймове продължи, а в 12-я гейм Димитров получи невероятен шанс за сетпойнт, след грешка на съперника.

Българинът пропиля първата възможност, получи и втора, но пропусна и нея - 6:6 и тайбрек.

В тайбрека и двамата загубиха точки на свой сервис. Все пак Димитров успя да пробие отново, и взе солиден аванс, и страхотен шанс да приключи сета. Гришо обаче профука нови три сетпойнта, от 6-3 точки, до 6-6.

Едва от осмия опит, след час и две минути игра, Григор успя да приключи сета, след 11:9 точки в тайбрека - 7:6 (11:9).

Втори сет - 4:6

За разлика от първия сет, този път Гришо използва още първия си шанс за пробив, и след втората точка се оказа успешна - 1:0.

Въпреки че Мюлер се опъна във втория гейм, Димитров затвърди пробива си.

Колебливите изяви на Григор се видяха в петия гейм, а в шестия той допусна първи пробив на своя сервис. След два шанса, Мюлер успя да изравни до 3:3.

Тенисистът от Люксембург взе и своето подаване, и така поведе в резултата. Двамата размениха по гейм, преди Мюлер да поведе с 5:3, а след това и да стигне до втори пробив в сета.

Гришо взе само една точка в този десети гейм, и след 41 минути игра в него, загуби с 4:6.

Трети сет - 

Съперниците взеха първите си подавания до 2:1 гейма за Мюлер.

Григор не позволи пробив в следващия гейм, но Жил Мюлер отново излезе напред за 3:2 след стабилен сервис-гейм.

При 3:3 в този трети сет, Григор Димитров поведе с 40:0 и получи шанс за пробив. Мюлер спаси и трите точки за пробив и след това спечели подаването си, за да поведе с 4:3.

Представителят на Люксембург стигна до точка за пробив, който Гришо предотврати с добър сервис и изравни за 4:4.

Жил Мюлер обаче дръпна с 5:4 и с 40:15 точки в следващия гейм при сервис на българина, с което си осигури два мач бола. Най-добрият ни тенисист спаси първия мач бол, но не успя за втория и Мюлер триумфира в сета с 6:4 гейма, а с това и в мача с 2:1 сета.

Край на мача