Той е тенисист, само на 16 години, има много титли, купи и трофеи във витрината си.

Той е Григор Димитров. Финалист на US Open тази година на двойки при юношите, двукратен европейски шампион за юноши до 16 години, шампион от „Ориндж Боул" в Ки Бискейн (Флорида), най-добър тенисист в Европа за момчета до 14 години, балкански шампион от отборните първенства до 14 години, бивш №1 ранглистата на Tennis Europe при 14-годишните, победител на сингъл на големия турнир за юноши и девойки “Еди Хер Интернешънъл” във Флорида. Този година стана европейски юношески шампион в Москва без загубен сет и още много признания.

След Откритото първенство на САЩ, Григор с баща си Димитър Господинов останаха повече от седмица на подготовка. Какво се случи след завръщането им у нас?

„В момента ходя на училище и взимам изпити. Очаквам разбирателство от госпожите, взех английски, география и история, уча по физика. Остават ми още доста предмети от 10-ти клас. Чувството е прекрасно да играеш финал на двойки при юношите на Откритото първенство на САЩ, но не съм чак толкова доволен. Искам и ще е по-различно да бъдеш на финал на сингъл. Титлата при 16-годишните от „Ориндж Боул” без да загубя нито един сет до финала е най-големият ми успех, два пъти станах европейски шампион за юноши до 16 години, но искам повече при мъжете.”

Обявеният през 2006 година за най-проспериращ български тенисист от БФТ, даде дълго интервю за Гонг, в което сподели впечатленията си от допира с големите – любимецът му Роджър Федерер, Пийт Сампрас, Мария Кириленко: „И аз като Федерер играя с една ръка, но той е по-странен и никога не седи в ложата на тенисистите. Никой не може да си поговори или се снима с него. Не е емоционален. Новак Джокович е точно обратното, супер е. Играл съм с Новак джаги и билярд, следващият №1 е той. От жените най-ми допада Кириленко, дори съм тренирал с нея два часа.”

Григор Димитров е хванал ракета за първи път на 3 години, но по-сериозно започва да тренира и да се състезава на 5 години. „Близо 13 години играя тенис. Бях луда глава и единственото спасение бе една ракета и топка. Никой от родителите ми не ме е карал да тренирам. Тренировките ми в продължение на няколко месеца в академията „Марк Уейл" в О’джей много ми харесаха и повечето ми успехи бяха след нея. Академията обаче в Барселона е най-добрата и ако мога отново ще се върна там за малко. Харт-корта ми е любима, но баща ми твърди обратното, на твърдо имам повече успехи”, обясни талантът ни.

Това лято Григор дебютира при мъжете, въпреки че е само на 16 години бе забелязан и от чуждестранните специалисти. „Мъжете не са чак толкова страшни, когато играя играта си. Тогава съм непобедим, но сега ще ми е трудно. Бъдещето ще е по-различно, виждам къде трябва да затвърдя играта си. Първата и най-голяма цел пред мен е да пробия при мъжете. Един път влезеш ли в Топ 100 оставаш там! В момента няма смисъл от промяна за треньор, но търсим и някой специалист”, обяви Григор.

Роденият на 16 май 1991 година в Хасково тенисист си пожела да не го наричат „Талант”, а в бъдеще като спечели турнир от Големия шлем да бъде просто – „Шампионът” или да му изберем друго голямо име!