Григор Димитров се класира на полуфинал на престижния турнир в Ротердам, след като в изключителна четвъртфинална битка победи добрия си приятел Маркос Багдатис с резултат 6:7(4), 7:6(0), 6:3 в мач, продължил 2 часа и 31 минути и предложил на зрителите страхотни емоции.

Победата донесе на българина близо 65 хиляди евро от наградния фонд и 180 точки за ранглистата, които най-вероятно ще го изкачат до номер 33 в света. За Гришо предстоящият полуфинал ще бъде негов пети на турнири на ниво ATP, но първият му от престижната категория ATP 500.

В опит да се класира за втори ATP финал в кариерата си Димитров ще се изправи срещу Хуан Мартин Дел Потро или Ярно Ниеминен, които играят по-късно днес. Мачът ще се играе в събота, но от колко часа също ще стане ясно по-късно.

До момента двамата приятели, които играха заедно и на турнира на двойки, бяха излизали един срещу друг три пъти като победите бяха 2:1 за Гришо, а третият успех на българина бе извоюван пред погледа на родителите му Мария и Димитър Господинов.

Първият сет на мача започна със стабилни разигравания от страна на сервиращите като все пак Гришо бе този, който по-лесно печелеше своите сервис геймове. Българинът бе и този, който пръв стигна до точка за пробив, а след това до още една, но и в двата случая кипърецът отрази възможностите. Така се стигна до тайбрек, в който една топка в аут на Димитров означаваше сет в полза на Багдатис след 7:4.

ВИДЕО: Уникален Гришо обърна Багдатис и е на полуфинал в Ротердам!

източник: БГНЕС

Българинът бързо забрави лошия край на първият сет и започна уверено и във втората част. При 2:2 отново той бе този, който стигна до шанс за пробив, но този път тя бе оползотворена и Димитров направи първия пробив в мача.

В следващия гейм Багдатис бе близо до това веднага да изравни резултата, но във важните моменти Гришо бе перфектен и поведе с 4:2.

Последва маратонски сервис гейм на Багдатис, в който Григор на три пъти можеше да направи втори пробив, с който да реши изхода на сета. Кипърецът обаче се измъкна от трудната ситуация, взе гейма, а веднага след това успя и да върне пробива, което накара Димитров да счупи ракетата си от яд.

ВИДЕО: Уникален Гришо обърна Багдатис и е на полуфинал в Ротердам!

източник: БГНЕС

И в тази ситуация българинът остана хладнокръвен и след 4 поредни гейма в полза на сервиращите се стигна до нов тайбрек. Този път обаче Гришо бе великолепен в него, не даде дори точка на своя съперник и след 7:0 изравни резултата в сетовете.

ВИДЕО: Уникален Гришо обърна Багдатис и е на полуфинал в Ротердам!

източник: БГНЕС

Вдъхновен от успеха си в тайбрека, Гришо започна решителния трети сет по великолепен начин – пробив и преднина от 3:0. В следващите геймове сервиращите взимаха своето като ключов бе моментът при 4:2 за Гришо, в който Багдатис имаше две възможности за връщане на пробива, но първата ни ракета спаси и двете и поведе с 5:2. В следващия гейм Гришо стигна до първия си мачбол, който бе отразен от кипъреца. При сервис гейма на хасковлията обаче прошка нямаше и при втората си възможност Димитров успя да спечели маратонския мач.

ВИДЕО: Уникален Гришо обърна Багдатис и е на полуфинал в Ротердам!

източник: БГНЕС