Григор Димитров продължава да пише нови страници от историята на българския мъжки тенис, като стана първият наш тенисист, класирал се на четвъртфинал от турнир от Големия шлем!

Гришо преодоля на осминафинална на Australian Open испанеца Роберто Баутиста Агут след 3-1 сета - 6:3, 3:6, 6:2, 6:4, за 2 часа и 23 минути игра.

Благодарение на това свое постижение, Димитров си осигури и влизане в Топ 20 на световния мъжки тенис.

Той чака победителя от мача между Рафаел Надал и Кeй Нишикори, за съперник на четвъртфиналите.

Григор и Баутиста Агут размениха по един огледален сет за начало на мача помежду си, но Димитров бе фантастичен в третия, а след това с решаващ пробив в края на четвъртия сет извоюва успеха.

Двубоят бе наситен с доста грешки, но определено класата бе на страната на Гришо, който във важните моменти показа страхотен тенис. Той използва изключително разнообразни удари в хода на срещата, и не се притесняваше да излиза често на мрежата, и да печели оттам.

Димитров бе принуден да се бори за почти всеки гейм, но го правеше изключително успешно, за да продължи триумфалния си път на Australian Open!

До момента Димитров имаше само една победа над испанеца от общо три изиграни срещи, но записа успех в може би най-важната от всички дотук.

Пътят на Гришо до момента мина през победи над Милош Раонич, Йен Сун-Лу и Брадли Клан.

Първи сет - 6:3

Григор даде само точка на съперника, като първи сервира в мача. Роберто Баутиста Агут обаче също играеше добър тенис в началото на двубоя, и успя да насочи няколко много добри удара по крайната линия. Той спечели втория гейм, а в третия даде сериозен отпор при подаването на Гришо, но в крайна сметка Димитров се наложи.

Благодарение на това, Димитров успя да стигне до пробив още в четвъртия гейм, и да поведе с 3:1. Агут не се отказваше, и на два пъти изравни до 40:40 в следващия сервис гейм на Гришо, и получи шанс за пробив. Форхендът на испанеца обаче този път не му донесе успех, и след мощен втори сервис, българската ракета затвърди своя пробив - 4:1.

Последва размяна на сервис геймове, за да успее Григор да затвори успешно сета при 6:3, след 32 минути игра.

Само в първия сет, Димитров записа пет аса, но направи и доста грешки, които му попречиха още по-бързо да вземе началната част.

Втори сет - 3:6

Баутиста Агут започна по-добре втория сет, и не даде точка на Григор в първия гейм от него.

В своето подаване, Гришо започна добре, но след това позволи на испанеца да изравни и да стигне до точка за пробив. Неуспешен бекхенд на Димитров даде гейма за Агут - 0:2.

Макар и трудно, Гришо стигна до гейм за 3:1, в опит да се върне в битката за сета.

Агут взе петия гейм, и се бори до последно за шестия, но Димитров направи 2:4.

Българинът взе и следващото си подаване, за 3:5, но страхотен сервис гейм за Баутиста Агут му донесе победата в сета - 1:1.

Сериозен брой непредизвикани грешки продължиха да тормозят Гришо, а защитата му се отслаби във втория сет, и така, след повторение на първия, но в полза на Баутиста, испанецът изравни, след нови 39 минути игра.

Трети сет 6:2

Димитров спечели своето подаване за начало на третия сет, но след това не успя да се възползва от слабия старт на втория гейм за испанеца, и Баутиста се върна за 1:1 гейма.

След като показа целия си арсенал, и играта от първия сет, Гришо получи две възможности за пробив в петия гейм, и се възползва от втората, за да поведе с 4:1!

При 5:2, Баутиста сервира за оставане в сега, но българската ракета сътвори втори пробив, след като използва грешките на съперника си, които много набъбнаха на сметката му. Така, за 29 минути от третия сет, Димитров вече води с 3:1!

Четвърти сет 6:4

Гришо даде шанс за пробив на Баутиста още в първия гейм на четвъртия сет, но след това се стегна и след 10 минути спечели подаването си за 1:0.

Въпреки малко по-добрата игра на Григор, той така и не успя да пробие, и двамата с Баутиста си разменяха сервис геймовете до 4:4.

В деветия гейм, испанецът поведе, при сервис на Гришо, но Димитров отговори подобаващо, и първо спечели разиграване на мрежата, а след това Баутиста сбърка, за 5:4.

След поредица от грешки, Гришо поведе с 40:30, а Баутиста прати топката в аут, за да спечели Димитров гейма, а с този пробив - сета и мача!