Две седмици преди началото на последния Мастърс на ИТЛ за годината станаха ясни участниците в него. Любен Попов, Иван Златанов, Цветан Иванов и Ивайло Боджаков имат повече от 1500 точки за ранглистата на лигата и отдавна тренират за ITL Finals 2019.

Другите четирима, които ще играят от 9 до 19 декември в MG Tennis Club са Веселин Димитров, Камен Маздрашки, Станислав Иванов и Адриан Стоименов. Всеки от тях обаче би отпаднал ако допусне грешка в първи кръг на започналия в понеделник Десети вечерен турнир в ТК Раковски.

Тогава шансове да попаднат в схемата имат Георги Петров и Мирослав Георгиев. За да стане това обаче, те трябва да спечелят Десетия вечерен турнир, а това няма да е никак лесно, тъй като за първото място са готови Иван Златанов, Станислав Иванов, Камен Маздрашки и Ивайло Боджаков.

От ITL Finals 2019 заради контузия отпадна двукратният победител – през 2016 и 2017 година – Едиз Батран. Той ще отсъства от кортовете най-малко шест месеца, с което дава шанс на новите играчи да натрупат точки в класирането. Миналогодишният шампион Радослав Владимиров също няма да играе в MG Tennis Club, така че състезанието със сигурност ще има нов победител.

ITL Finals се провеждат за пета поредна година, като до момента шампиони са били Никола Милев през 2015 г., Едиз Батран – през 2016 и 2017 г. и Радослав Владимиров през 2018 г. Участват осемте играчи с най-много точки в ранглистата на Интерактив тенис.

Форматът е заимстван от финалния турнир на мъжете от ATP: играе се в два от три тайбрек сета, в две групи. Първите двама в групите продължават на полуфинали. Играчите получават по 200 точки за победа в групите, 400 за класиране на финал, а победителят взима 900 точки. Това означава, че шампионът може да спечели 1500 точки ако не допусне нито една загуба.

Тази година ITL Finals 2019 ще се играе в MG Tennis Club от 9 до 19 декември. Очакванията са за изключително качествен тенис, тъй като нивото в ИТЛ се вдига постоянно, а участниците имат много опит и са с отлична физическа подготовка.