Трима български тенисисти се класираха за втори кръг на провеждащия се във Варна фючърс с награден фонд $10,000. Във вторник попадналият в основната схема като щастлив губещ от квалификациите Серафим Грозев отстрани с 6-3 2-6 6-4 германеца Даниел Юлиг, а през днешния ден Тихомир Грозданов и Димитър Кузманов си осигуриха участие във следващата фаза на състезанието.

В първия мач на централния корт от програмата за вторник един срещу друг излязоха двама от най-добрите български тенисисти в лицето на Тихомир Грозданов и Тодор Енев. Грозданов поведе със сет аванс, но Енев заигра значително по-добре на старта на втората част, спечели първите три гейма, а при 5-4 задържа подаването си и резултатът в сетовете бе изравнен.

В третата част Грозданов поведе с 3-0, а при 5-2 последва нов пробив в подаването на Енев и след близо два часа и половина игра и успех с 6-3 4-6 6-2 Тихомир Грозданов се класира за втори кръг, където ще срещне Флорин Мергя, отстранил с 6-4 6-2 Валентин Димов. В кариерата си румънецът е достигал до №243 на сингъл и №103 на двойки.

За съжаление и Ивайло Трайков приключи участието си в турнира. 31-годишният българин поведе с 5-4 и на свой сервис имаше възможност да приключи първия сет, но Павел Катляров (Беларус) успя да изравни за 5-5, измъкна последвалия тайбрек и в крайна сметка след 7-6 6-4 се класира за втори кръг на състезанието. Загуба претърпя и Цветан Михов, който в много оспорван двубой отстъпи с 4-6 4-6 на поставения под №5 Александър Фоли (Белгия)

Третият българин, класирал се за втори кръг на фючърса във Варна е Димитър Кузманов, след като в изключително оспорван и драматичен двубой 16-годишният българин се наложи с 5-7 6-4 7-6(3) над Глеб Алексеенко. Украинецът поведе със сет аванс и 4-2 във втория, но Кузманов показа шампионски характер и след впечатляваща игра спечели четири поредни гейма, с което изравни резултата в сетовете. Тенисист №1 на Европа при 16-годишните поведе с 3-0 в третата решителна част, а при 5-4 сервираше за мача, но Алексеенко успя да изравни и малко по-късно се стигна до тайбрек, в който след много борба младият българин измъкна победата в двубой, продължил 3 часа и 20 минути.

В четвъртък в спор за място на четвъртфиналите Димитър Кузманов ще се изправи срещу поставения под №8 Михаил Василев (Русия), Серафим Грозев срещу Робърт Коман (Румъния), а Тихомир Грозданов ще срещне Флорин Мергя (Румъния).