Три български тенисистки - Диа Евтимова, Никол Христова и Таня Германлиева - се класираха за четвъртфиналите на международния турнир за жени “Интерхотел Сандански Къп” с награден фонд 10 000 долара. Това е второто издание на турнира, който е организиран съвместно от БФТ и домакините от Интерхотел Сандански.

Поставената под №1 в схемата Диа Евтимова острани днес във втория кръг румънката Йонела-Андрея Йова със 7-5 6-3. Мачът, който продължи общо 1:43 ч., не започна никак добре за българката, която изоставаше в първия сет с 2-5. След това обаче Евтимова взе пет поредни гейма, а във втория сет направи два пробива. Нейна следваща съперничка е Камелия-Елена Христя (също от Румъния), отстранила чехкинята Зузана Линхова със 7-6(4) 5-7 7-6(4) в продължил 3:14 ч. мач.

Участващата с “уайлд кард” от БФТ Никол Христова се класира за четвъртфиналите след 5-7 6-4 4-2 и отказване на съперничката й Кристина Щайерт (Германия) поради травма. 16-годишната Христова достигна за първи път четвъртфиналите на международен турнир за жени и утре ще спори срещу румънката Кристина-Бианка Данаила.

Таня Германлиева, поставена под №7 в основната схема, се класира за четвъртфиналите след 1-0 и отказване на Десислава Младенова и ще срещне утре германската квалификантка Бианка Кох. Въпреки контузията си Младенова реши да започне днешния мач, но след само един гейм прецени, че няма смисъл да рискува повече състоянието си.

Още две българки освен нея отпаднаха днес във втория кръг на турнира в Сандански. Европейската шампионка до 14 г. Виктория Томова загуби от поставената под №2 в схемата Александра Йосифовска (Македония) с 2-6 1-6 за точно един час, но вече има необходимия актив от точки и турнири, за да влезе в световната ранглиста на WTA.

Третата поставена Далия Зафирова загуби в много оспорван и интересен мач от румънката Кристина-Бианка Данаила с 3-6 6-4 4-6. В първия сет българката водеше с 3-2, но загуби четири поредни гейма. Във втория двете тенисистки си размениха по един пробив в началото и Зафирова направи още един за 6-4 в своя полза. В решителния трети сет българката изоставаше с 2-5, намали на 4-5, но не успя да постигне пълен обрат в продължилия 2:36 ч. мач.