Рекордьорът по участия в националния отбор на България по тенис за купа "Дейвис" и бивша първа ракета на страната Тодор Енев обяви края на професионалната си кариера.

30-годишният Енев на този етап ще продължи да се състезава, но само на национално ниво.

През миналата седмица той беше част от състава на Черно-море Елит (Варна), който спечели бронзовите медали на Държавното отборно първенство в София.

"Кариерата ми в професионалния тенис приключи. Но не е изключено да участвам в клубни мачове още известно време", каза Енев в интервю за официалния сайт на БФТенис.

Пловдивчанинът е чест от треньорския екип на Българския национален тенис център "Карлсберг" от началото на септември.

"Получих поканата лично от президента на федерацията Стефан Цветков, на когото съм изключително благодарен не само за гласуваното доверие сега за този отговорен пост, но и за цялата му подкрепа към мен през годините. Той винаги е бил един от малкото хора, които са ми помагали по всякакъв начин през целия ми труден път на професионален тенисист. Факт са и напредъкът, и успехите на българския тенис под негово ръководство, затова с радост приех да бъда част от неговия професионален екип. Видях доста таланти в БНТЦ и вярвам, че с натрупания ми голям опит мога много да помогна на всички подрастващи тенисисти да се развиват в положителна насока. Отговарям за всички национални състезатели, които се подготвят в БНТЦ - от 10-годишна възраст до мъже и жени", обясни Енев.

Той се надява да приложи опита и знанията си, които е натрупал в над 15-годишната си кариера в професионалния тенис.

"Като състезател винаги съм си поставял високи цели, така ще бъде и като треньор. През годините съм натрупал доста опит в едни от най-добрите академии в света, работил съм и съм се срещал с едни от най-изявените имена, знам как се подготвят тенисистите от най-високо ниво и искам да предам всичко това на младите български таланти. Разбира се, тенисът се развива много динамично, затова и адмирирам възможностите, които федерацията ни предлага за развитие чрез организирането на треньорски семинари у нас и в чужбина. Така постоянно обменяме важен опит с висококвалифицирани специалисти. Радвам се, че работя в такъв страхотен екип от съмишленици за най-доброто развитие на родния тенис", каза Енев.

"От ранна детска възраст имах възможност да се подготвям в едни от най-известните школи в САЩ и в Испания, отделно по турнирите из цял свят съм наблюдавал работата на треньорите на водещите състезатели и всичко, което ми е харесало и смятам за полезно, ще приложа и в моята работа. Ще изисквам спазването на дисциплина както на корта, така и извън него, защото истинският професионалист се изгражда комплексно. БНТЦ предлага много добри условия за такова изграждане, на лице е модернизираната база, работим в синхрoн с кондиционен треньор, физиотерапевти и се стараем да подсигурим всичко необходимо за развитие в съвременния тенис", каза още той.