Единствената българка в схемата на Australian Open Цветана Пиронкова изтегли много неприятен жребий. Той отреди в първия кръг пловдивчанката да срещне Олга Говорцова от Беларус, а при успех да се изправи най-вероятно срещу №2 в света Светлана Кузнецова от Русия.

Съперничката на Пиронкова на старта в Мелбърн е родена в Минск и е на 19 години. През тази седмица Говорцова записа най-високото класиране в кариерата си - 47-о място. Пиронкова и Говорцова се срещали само веднъж до момента, като в Истанбул българката се наложи с 6:4, 2:6, 6:2.

Цветана Пиронкова ще участва за трети път на Australian Open. При дебюта си през 2006 година тя поднесе сензацията, след като победи Винъс Уилямс. Това е и единственият й успех до момента в Мелбърн.

Светлана Кузнецова играе срещу Натали Деши от Франция на старта и победителката от тази двойка среща по-добрата от мача Пиронкова – Говорцова.

Първата поставена в схемата Жюстин Енен започва с японката Айко Накамура. Шампионът при мъжете Роджър Федерер пък ще играе срещу аржентинеца Диего Хартфилд, а във втория кръг го очаква победителят от мача Фабрис Санторо – Джош Айзнър.