България ще се стреми да запази мястото си група I на зона Европа/Африка за "Фед Къп", заяви капитанът Дора Рангелова преди заминаването на отбора на Унгария по-късно днес.

Националният отпътува за Будапеща само с три състезателки заради отказа на Сесил Каратанчева да участва заради ангажименти на турнир в САЩ.

Така за надпреварата от 30 януари до 2 февруари Рангелова ще разчита на Цветана Пиронкова, Диа Евтимова и Елица Костова.

"Смятам, че отиваме с най-доброто, с което разполагаме в момента. Отказът на Сесил дойде в четвъртък късно вечерта. Трудно е за толкова кратко време да организираме пътуването на още един състезател на нейно място. Надявам се да се представим достойно. Реалните ни амбиции са свързани със запазване на мястото в групата. Естествено ще се борим и за нещо повече, ако се открие възможност", заяви Рангелова.

"Вярно е, че шансовете ни със Сесил щяха да бъдат много по-големи, но това вече е минало", допълни тя.

Жребият за срещите от групата е на 29 януари по обяд.

"Все още не съм решила за двойката. Ще изчакам да видя жребия и тогава ще преценя. Тази година сме пети и няма да сме поставени и това допълнително утежнява задачата ни", каза още Рангелова.

Първата ракета Цветана Пиронкова не крие амбициите си за добро представяне.

"Не знам как ще играем. Нагласата ми е да се представя възможно най-добре и да помогна на отбора", каза Пиронкова.

Втората ракета Диа Евтимова смята, че България има шансове да атакува място в плейофите.

"В тениса винаги има шансове. Често мачовете се решават от 5-6 точки. Аз отивам с максимална амбиция да покажа най-доброто от себе си. Ще се борим за всеки шанс", каза Евтимова.

Дебютантката Елица Костова също се надява да покаже добра игра, ако се наложи да помогне на отбора.

"Това е дебют за мен във "Фед къп". Надявам се да покажа добра игра. Ще дам всичко от себе си, ако се наложи да играя и ще се боря до край", коментира Костова.

Генералният секретар на БФТ Георги Дончев заяви, че Сесил Каратанчева ще понесе финансови загуби заради отказа да се състезава за България, въпреки че има подписан договор с федерацията.

"Надявахме се Сесил да изпълни ангажиментите си към България и към федерацията. За съжаление това не се случи. Мисля, че човек, който е чакал две години, може да почака и още две седмици. БФТ пое ангажимент в следващите три месеца да й осигури две участия на турнири", каза Дончев.

"Сесил има договор, в който има клауза с неустойка. С отказа си участието на Каратанчева на Олимпиадата в Пекин става немислимо, тъй като няма участие във "Фед Къп" в последните две години. Отношението на ДАМС към нея също сигурно ще е друго", каза той.