В основната схема на предстоящия турнир „Алианц Къп” с награден фонд 100 000 долара, ще има няколко тенисистки, които са достигали до Топ 20 в световната ранглиста при жените.

Директорът на турнира Димитър Войнов и представителят на главния спонсор Страхил Виденов дадоха пресконференция, разяснявайки подробности за надпреварата, която ще се проведе на кортовете на ТК „Левски”. „Със спонсорството си на този турнир, донякъде и ние сме виновни за успеха на женския тенис в последно време. Освен това, разширихме вида спортове, които подпомагаме", сподели Виденов. От организаторите съобщиха и подробности за тазгодишната надпревара: „20-и юбилеен турнир. 32 тенисистки в основната схема. 32 са и квалификантките, а подредбата се прави от точките им в световната ранглиста. Турнирът започва в събота от 10:00 часа с квалификациите. Основната схема започва във вторник, в петък е финала на двойки, а в неделя на сингъл”.

Стана ясно, че през тази година ще има много сериозни участнички от чужбина. Има състезателки от първите 100 в световната ранглиста. Освен това, тук са тенисистки, които са достигали Топ 20 в света. Водачка в основната схема е 22-годишната испанка Карла Суарес Наваро. Тя е под номер 63 в света, а е достигала до 22-то място в ранглистата на WTA. Втората поставена Татяна Гарбин от Италия също е достигала до номер 22 в света. Тя е и финалистка от миналогодишното издание на „Алианц Къп”. Освен това, в турнира ще участват, Ализе Корне, бивша 11-та в света и Анна-Лена Грьонефелд, достигала до номер 14 в света. Елени Данилиду от Гърция също е бивша номер 14 в световната ранглиста. Българката Сесил Каратанчева, която се състезава за Казахстан, е 11-а в основната схема.

„Екипът който организира турнира е от над 100 души. Победителката ще прибере 14 880 долара и 140 точки за световната ранглиста. Втората ще вземе 7 946 долара и 100 точки за ранглистата. Двете полуфиналистки ще получат 4340 долара и по 70 точки за световната ранглиста. С уайлд кард сме поканили Виктория Томова, Елица Костова, Таня Германлиева и Сара Хофман. Четири квалификантки ще влязат в основната схема. Цветана Пиронкова няма да играе в турнира, но ще присъства. Диа Евтимова няма да участва, заради некоректно подадени документи. Тя е поискала да играе на два турнира едновременно - този в Загреб и нашия, но е писала като приоритет първия. След турнира може да направим мачове „про-ам” ако интерес”, казаха още организаторите.