Българска федерация по тенис стартира нова рубрика "Треньор на шампиони", посветена на специалистите, които се грижат за развитието на младите български таланти. Поредицата започва с Кристиян Илиев, който е наставник на първия държавен шампион за 2015 година Николай Неделчев, спечелил само преди няколко дни титлата от първенството до 12 годишна възраст. 

Кристиян Илиев е на 34 години, а в състезателната си кариера е бил изключително успешен състезател на двойки. От 2001-а е треньор в един от най-добре развиващите се клубове в страната - "Черно море Елит" (Варна). Той е син на дългогодишния капитан на отбора ни за Купа Дейвис Огнян Илиев. 

"В нашия клуб тренират над 200 деца. Знаете, че имаме сериозни традиции и през годините сме изградили десетки шампиони в различните възрастови групи. Работим с голямо усърдие и желание и когато получим същото и от децата нещата се получават по най-добрия начин", казва Илиев. 

От началото на треньорската му кариера няма година, в която някой от неговите състезатели да не е успял да заеме призово място на държавните първенства. "Няма как да не съм доволен от този факт. В клуба ни винаги има много талантливи деца, някои от които много често попадат и в националните отбори на България за участие в Европейските
първенства", разкрива Илиев. 

Новият талант, за който Кристиян Илиев ще трябва да се погрижи е Николай Неделчев. На завършилото преди няколко дни държавно първенство до 12 години той стана шампион и на сингъл, и на двойки, при това без да загуби дори сет. "Много съм доволен от неговото представяне. Беше изключително мотивиран и концентриран. Спокойно мога да кажа, че игра стабилен мъжки тенис, с много разнообразна игра. Отлично проведен турнир. Николай показа и нещо, което ми се струва, че липсваше в останалите момчета - солидна психика. Получиха се доста изненади, някои от високо поставените загубиха в първите кръгове. Според мен това се дължи най-вече на напрежението, защото за много от тях това беше първият им значим турнир", коментира Илиев. 

Той разкри още, че добрата подготовка в последните три месеца си е проличала и по време на държавния шампионат и именно тя е в основата на успеха на Николай. "Направихме отлична подготовка, много професионална и това си пролича. Работя с Неделчев от миналата година, но провеждаме тренировките петък, събота и неделя, защото той е от Разград и не може през цялата седмица да бъде във Варна. Разбира се, когато не сме заедно той следва специална програма. Николай притежава страхотен потенциал и съм оптимист за неговото развитие". 

За Неделчев сега предстои участие в силен международен турнир във Франция, а след това ще бъде част от националния ни отбор за Европейското първенство в Истанбул, Турция. Под ръководството на Илиев тренира и друг обещаващ талант - 11-годишният руснак Пьотр Нестеров, който до края на месец април се очаква да вземе българско гражданство и да има правото да участва в държавните първенства. "Той, както и Неделчев, притежава изключителен потенциал. Нямам търпение да дойде времето, в което двамата ще са в един отбор, с който ще участваме в държавните шампионати. Ще бъде вълнуващо. Показателен за таланта на Пьотр е успехът му през миналата година на турнира Ле Бол (Франция), който е печелен от най-големите имена в съвременния тенис, сред които Анди Мъри, Рафаел Надал, Ришар Гаске, както и от Григор Димитров." 

За Илиев предстои поредният тенис сезон, изпълнен с вълнения, радост и разочарования, които ще му поднесат неговите състезатели и състезателки. Но, както споделя самият той: "Най-важното е децата да са здрави и учат. Ако са усърдни всичко останало ще дойде от само себе си". /БТА