Българският талант Григор Димитров показа хубав тенис и сериозен потенциал, като измъчи много световния номер 1 Рафаел Надал във втория кръг на силния турнир в Ротердам, Холандия. Димитров отстъпи с 1-2 сета – 5:7, 6:3, 2:6, но вложи всичките сили и опит на своите 17 години срещу шампиона от Australian Open. Мачът на централния корт, наблюдаван от популярни холандски футболисти като Джовани ван Бронкхорст и Рой Макай, продължи два часа и 25 минути.

Гришо показа много хубав сервис, който макар не винаги да намираше очертанията, на моменти бе силно негово оръжие. Той завърши с цели девет аса, докато Надал успя да отбележи само три директни точки от сервис.

Димитров сервира първи в мача, като стартира именно с точка от ас. Още в първия гейм българският тийнейджър показа на Надал, че няма намерение да му се дава лесно.

От 1:3 гейма, Григор се върна в сета и изравни до 4:4, но при 5:5 допусна пробив и Рафа взе сета със 7:5. Испанецът поиска медицинска помощ в средата на частта, но след това не показа никакви признаци за болка.

Вторият сет започна гейм за гейм, като и двамата печелеха сравнително бързо своите подавания. След като взе своя гейм за 4:3, Гришо стигна и до пробив за 5:3, а след това успя и да затвърди пробива, с което спечели и самия сет с категоричното 6:3!

Така се стигна до решаващия трети сет в двубоя, който също започна равностойно. Григор и Надал се размениха по два гейма, но след това испанецът пое инициативата, започна да влага все повече сила в ударите си. Димитров получи и някаква травма в лявото си бедро, която го тормозеше в тази трета част. Той обаче се бори до край, макар да загуби следващите четири гейма. В петия гейм Гришо пропусна своя възможност за пробив, както и в седмия, с което отстъпи и мача на Надал с 5:7, 6:3, 2:6.