Ракета номер едно на България Цвети Пиронкова загуби с 1:2 (6:4, 4:6, 0:6) сета от представителката на домакините за Фед Къп Шахар Пеер.Пиронкова бе по-добрата в по-голямата част от мача срещу 11-ата в света, но разстежение в лявото бедро и попречи да се противопостави на 100%.

Мачът се игра пред над 1200 зрители като пловдивчанката бе с две превързани бедра и китка. След загубата,утре България ще играе за запазване на мястото си в първа група на Зона Европа/Африка срещу Дания и световната номер 1 Каролин Вожнячки, Латвия или Гърция.

Първият сет започна при силен вятър, като Пиронкова взе своят първи сервис гейм. Пеер изравни, след което обаче третият гейм бе за Пиронкова, който го затвори с ас. След изключително дълги разигравания и болки в дясното бедро българката даде частта, но след това взе и дръпна с 3:2. Стигна се на няколко пъти заслужено Пиронкова и капитанката Дора Ангелова да търсят обяснение от главния съдия, след като множество пъти лайсмените отсъждаха против България. Пеер обаче взе два гейма и поведе на първата ни ракета с 4:3. Пиронкова спечели първия сет, след като успя да обърне резултата от 3:4 до 6:4 в своя полза. Така българката смълча пълните трибуни, въпреки болките в бедрото си.

Между първия и втория сет Пиронкова взе медицинско прекъсване и над 10 минути местните специалисти и оказваха съдействие. След интервенцията, дясното бедро на българката бе отново превързано и тя стартира сета, спечелвайки първия гейм. Идентично на първия сет Пиронкова успя да натрупа аванс, повеждайки с 3:1, но след това допусна три гейма за противничката, след което Пеер дръпна до 5:3. Пиронкова намали до 5:4, но при свой сервис израелката успя да затвори сета при 6:4.

В третия сет Пеер бе по-силна от Пиронкова и въпреки че стискаше зъби, не успя да се противопостави на 100 % и не можа да вземе нито гейм. Пиронкова отстъпи с 0:6 и по-този начин загуби мача с 1:2, с което и България загуби двубоя с домакина Израел. Утре ще играем за запазване мястото си в групата.

Публиката отдаде заслуженото за първата българска ракета, като я изпрати с аплодисменти, а израелци дойдоха при българския щаб и заявиха: “Имате голям състезател и боец, който не се предава!”

Напускайки корта пловдивчанката благодари на публиката, която я изпрати с овации, вдигайки ръка. Проблема в бедрото мъчи водещата ни състезателка още от Откритото първенство на Австралия в Мелбърн.

Заради здравословните проблеми на Пиронкова, капитанът Дора Янкова я замени за мача на двойки, като България ще бъде представяна от тандема Маги Малеева / Диа Евтимова.