Българската ракета Сесил Каратанчева се класира за финала на турнира на ITF в Ла Куинта, Калифорния, с награден фонд 25 000 долара. В епичен двубой завърналата се на корта след двугодишно наказание за употреба на допинг тенесистка надделя над поставената под номер 5 в основната схема украинка Виктория Кутузова с 6:1, 3:6, 6:4 и записа 18-ия си пореден успех.

Сесил победи Кутузова и на полуфинала в Сърпрайз, Аризона, когато спечели титлата в първия си турнир след санкцията.

Двете тенисистки си размениха по един сет, а в третия украинката направи ранен пробив за 2:1. Каратанчева веднага го върна и изравни, но оттново загуби подаването си за 3:4. Оттук до края Сесил игра отлично и не даде повече гейм на съперничката си. В последния Кутузова направи две двойни грешки и буквално се предаде, съобщава racketi.com.

На финала тази вечер Сесил Каратанчева ще се изправи срещу германката Сандра Кльозел, която е 117-а в световната ранглиста. Тя вече си осигури минимум 18 точки за класацията и има вече общо 44, но те ще влезат в сила след участието на турнира в Мидланд другата седмица с награден фонд 75 000 долара, където блондинката от София получи „уайлд кард” направо за основната схема.

В интервю за сайта www.eurochicago.com бащата на Сесил - Радослав Каратанчев, който е и нейн сподели: Днешната среща бе много оспорвана. Сесил удържа победата само с воля и със зъби. Тежко и бе най-вече заради натрупаната умора от изиграните до сега мачове. Практически тя играе всеки ден вече в продължение на месец. Както знаете преди десетина дни тя спечели друг турнир в Аризона. И докато за германката утре финалът ще и бъде пета среща, за Сесил е осма заради квалификациите преди това. Но ще направим всичко възможно, да се представим добре и да победи. До лятото докато е обявен календарът няма да дойдем в Чикаго, но следващият ни турнир е наблизо в Мидланд (Мичиган). Ще бъде в зала, защото там, за разлика от тук в Калифорния и преди това в Аризона, времето е студено.