Италианецът Андреас Сепи спечели турнира по тенис на трева в английския град Ийстбърн с награден фонд 462675 евро.

Сепи победи поставения под номер 3 Янко Типсаревич със 7:6(5), 3:6, 5:3 и отказване на сърбина заради травма.

Така 27-годишният италианец спечели първа титла в кариерата си във втория си финал след Гщаад през 2007 година.

“Със сигурност за мен това е специален момент. Не очаквах да спечеля първата си титла на трева, но наистина обичам да играя на тази настилка”, коментира новият шампион в Ийстбърн.

Сепи спечели първия сет с тайбрек и взе ранен пробив аванс във втория, но допусна обрат.

В началото на третата част Типсаревич поиска отлагане на мача заради тъмнина, но желанието му не беше уважено. Това ядоса сърбина и след серия от негови грешки и прибързани отигравания Сепи поведе с 4:0.

В петия гейм при 30:30 и сервис на италианеца заваля дъжд и мачът беше спрян. След около 20 минути двамата се завърнаха на корта и Типсаревич набързо върна двата пробива и намали до 3:4.

В осмия гейм обаче при едно разиграване сърбинът се подхлъзна и разтегна мускул на бедрото.

След медицински таймаут той опита да продължи, но допусна пробив и така при 5:3 Сепи сервираше за мача. Италианецът спечели първата точка в деветия гейм, след което Типсаревич се отказа.

В надпреварата на двойки Сепи стигна до финала в тандем с Григор Димитров, който стана първият български тенисист с подобно постижение.

В спора за титлата те трябваше да срещнат израелците Джонатан Елрих и Анди Рам, но заради дъжда и промените в програмата организаторите решиха да отменят двубоя и така двете двойки поделиха титлата.