Единствено Григор Димитров е сигурен за националния отбор на България, който ще участва на неофициалното световно отборно първенство за мъже „Купа Дейвис”.

Хасковлията, който в момента е №401 в света, на 100% ще играе за страната ни в мачовете с Унгария от 6 до 8 март. Нашите ще спорят в град Дьор с местните тенисисти и ще търсят изкачване от Група 2 в Група 1 на зона Европа – Африка.

Лагерът на тима ни стартира в понеделник, като тогава се събират шестима играчи, от които ще бъдат определени трима. Гришо ще се присъедини към състава по-късно – когато приключат изявите му на тенис турнира ATP Challenger Besancon във френския град Безансон, за където получи уайлд карт за основна схема.

Мачовете от „Купа Дейвис” ще се играят в зала “Едиетен Шпортчарнок” в Дьор с капацитет 1800 зрители.

Първите два мача поединично са в петък (6 март) от 14:30 часа местно време. В събота от 15:00 ч. е мачът на двойки, а в неделя от 11:00 ч. са другите два сингъла. Цената на билет е 1500 унгарски форинта (около 5 евро) за петък и неделя и 1200 форинта (около 4 евро) за събота. От БФ Тенис имат желание да организират и екскурзия.

Ето какво разказа за Гонг капитанът на България за Купа Дейвис Огнян Илиев:

„Искаме да победим. Нашият отбор ще се помъчи да промени статуквото от трите загуби от Унгария в последните години. На 8 март ще знаем дали от четвърти опит ще бием този съперник. Григор Димитров със сигурност ще бъде наблюдаван с най-голям интерес, след успешните му изяви през последната година. На лагера през декември с момчетата се разбрахме, че няма запазени места в тима ни. Тези, които са в най-добра форма, ще влязат в битката срещу Унгария. В зала „София” от 23 февруари ще определим окончателния състав. Дано Гришо се присъедини по-късно към нас, защото това ще означава, че е стигнал по-напред във Франция. В тима на Унгария също има млад играч, на 20 години - Балаш, който им е първа ракета и №300 в света. Бардотски е много опитен, 30-годишният Варга не отстъпва по класа. За нас е без значение в кой град ще играем мачовете си. Предполагам, че 1800-местната зала в Дьор е на ниво, с настилка, близка до тази в нашата зала „София”. Заминаваме за Унгария по-рано за аклиматизация с голям, истински, без икономии, щаб. Бащата на Григор Димитър Господинов ще бъде мой помощник треньор. Дано се представим добре. Повече се чувам с бащата на Григор и си разменяме смс-и. Моментната му форма е нещо много добро за нас,” каза Илиев.