Григор Димитров изигра поредния си силен мач на Мастърса в Синсинати и без особени усилия успя да преодолее 187-ия в света Брайън Бейкър във втория кръг на тенис турнира. Българинът бе безмилостен към пропуските в играта на съперника си и го отстрани с 6:3, 6:2.

Роденият в Хасково талант подходи към мача много разумно и имаше предимство във всеки един компонент от играта. Той успя да реализира цели 20 печеливши удара срещу само 6 за своя съперник, който цял мач не успя да намери отговор нито за първия, нито за втория сервис на Гришо.

Двамата бяха играли само веднъж помежду си до този момент, като това се случи в Бризбейн малко след началото на сезона. Гришо излезе победител от сблъсъка с 6:3, 7:6 (8), а впоследствие стигна и до първия си финал на ATP турнир.

Българинът влезе тромаво в двубоя, като с няколко непредизвикани грешки позволи на своя опонент да го пробие още в първия гейм. Бейкър обаче побърза да му върне услугата и на свой ред предаде своето подаване. Още тук си пролича, че двамата тенисисти ще разчитат много на началния си удар, но с напредване на времето по-голямата класа на Димитров оказа своето влияние. След бърза размяна на още един гейм, Гришо направи серия от три поредни в своя сметка – зачестяващите грешки в играта на Бейкър му позволиха да пробие за 4:2, а макар и американецът да опита да върне пробива веднага, грешка от форхенд по диагонала позволи на хасковлията да излезе напред с 5:2. Гришо получи шанс да затвори сета при сервис на американеца. С ас Бейкър отрази сетбола, но развръзката приключи още в следващата част – 6:3 за Димитров.

Нервите на участващия с уайлд кард американец се огънаха още в началото на следващия сет. Той почти сам даде аванс от 40:15 в полза на Григор, а с поредната грешка позволи на нашия играч да стартира с пробив. Димитров се възползва от поканата и спечели със стил следващия гейм. Последната точка в него той реализира с убийствена къса топка, която буквално застина след контакта си с хард корта. С познатата комбинация от грешки и мощни начални удари Бейкър някак намери начин да намали изоставането си, но Гришо не му даде много поводи за радост. С клинична точност той приключи повечето от разиграванията на свой сервис с минимален брой удари, като реализира и невероятен минаващ такъв по правата. С него като че ли малкото останала увереност в играта на Бейкър също се изпари и 28-годишният тенисист допусна нов пробив, без да вземе дори точка. Представителят на домакините защити донякъде честта си, след като спечели следващия гейм, макар и заслуга за това да имаше и Димитров, който опита няколко атрактивни удара. След това нещата бързо си дойдоха на мястото и със серия от много точни сервиси Гришо подпечата билета си за третия кръг на турнира.

С победата той ще си осигури ,040 от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста, с които си гарантира на 100% мястото на поставен в основната схема на предстоящия US Open.

Най-вероятна в следващата фаза Димитров ще срещне един от големите фаворити – Рафаел Надал, който се намира в серия от 14 поредни победи на твърди кортове. За да се случи това, испанецът трябва да преодолее Бенямин Бекер от Германия в своя мач от втория кръг.