Анди Родик отстрани поставения под номер 1 на турнира по тенис за мъже в Атланта - Джон Иснър, и ще играе на финала.

Родик, който беше 4-и в схемата, ще се бори за своята 32-а титла срещу Жил Мюлер от Люксембург, който елиминира Го Соеда от Япония с 6:4, 6:3.

Преди това Родик спечели срещу сънародника си с 6:4, 6:7 (5), 6:4. За да спечели срещу състезател, който разчита на силен начален удар, Родик трябваше най-напред да помисли за защитата на своя сервис. Иснър беше амбициран да стигне до титлата във втори пореден турнир за първи път в седемгодишната си професионална кариера, но Родик не позволи.

Освен това, се проваля на полуфинал на този турнир за трети пореден път, като миналата година отпадна от Марди Фиш.

„Наистина е разочароващо, като имам предвид, че и Марди и Родик са ми приятели и извън корта прекарваме доста време заедно“, обясни Иснър.

Иначе Иснър и Родик ще бъдат тандем на двойки на започващата идната седмица Олимпиада Лондон 2012. Първият сет беше прекъснат за 44 минути при 3:2 за Иснър.

Когато играта беше подновена, Родик спечели четири от следващите пет гейма, а дългучът Иснър трудно успяваше да задържи форхенда си на ниво. Въпреки че завърши мача като цяло с 26 аса и 81 процента успеваемост на първия сервис, Иснър не успя да наложи превъзходството си дори във втория сет и го взе чак след тайбрек. В третия сет обаче Родик направи пробив в 10-ия гейм и до края нямаше проблем.

Жил Мюлер ще се опита да вземе своята първа титла от АТР-веригата. Той отвя японеца Соеда за час и 13 минути, като в мача реализира 13 аса срещу само 2 за противника. Иначе в кариерата си има два загубени финала, за последно през 2005 година.