Младоците Григор Димитров и Цветан Михов дадоха аванс на България от 2-1 победи след успех в мача на двойки срещу Монако от първия кръг в Група 2 на зона Европа/Африка на турнира по тенис за Купа Дейвис.

19-годишният Димитров и 20-годишният Михов се справиха с Бенжамен Балре и Гийом Куяр със 7:5, 6:3, 6:4. Българите показаха много добър тенис, не допуснаха нито един пробив и заслужено стигнаха до победата след 2:07 часа игра в столичната зала София.

Капитанът на домакините Огнян Илиев реши да пусне в игра дебютантът Цветан Михов на мястото на невъзстановения Тодор Енев, който вчера загуби в пет сета от Балре на сингъл след повече от три часа на корта.

Рискът се оправда и след малко неуверено начало Михов стабилизира изявите си и беше достоен партньор на лидера на отбора Григор Димитров. Българите пропуснаха първата си възможност за пробив в десетия гейм, но малко по-късно успяха да пробият подаването на 34-годишния Куяр за 7:5 в първия сет.

Димитров и Михов дръпнаха с 3:0 във втората част с петия си пореден гейм, след което нямаха особени проблеми за затварянето на втория сет със стабилни сервиси.

В третия гейм на третата част отново подаването на Куяр се пропука и България поведе с пробив за 2:1. Най-критичният момент дойде в осмия гейм, когато Михов успя да обърне от 15:40, след като пласира два от четирите си аса в мача. Така при 5:4 Григор Димитров сервираше за мача и се справи безапелационно.

Димитров наниза 6 аса в срещата и не даде нито една възможност за пробив на съперника при негово подаване. Така България се нуждае от още една победа в един от утрешните два мача на сингъл, за да се класира за втория кръг в Група 2 на зона Европа/Африка.