Първата ракета на България Цветана Пиронкова ще се изправи срещу Анабел Медина Гаригес (Испания) в първия кръг при жените на Откритото първенство на САЩ по тенис, последен турнир за годината от Големия Шлем.

Пиронкова е 42-ра в световната ранглиста на УТА, а испанката е поставена в основната схема под номер 26. Двете са играли помежду си три пъти като Медина Гаригес има три победи. За последно тя се наложи над Пиронкова във втория кръг на Откритото първенство на Франция тази година с 4:6, 6:3, 6:1.

Ако отстрани Медина Гаригес във втория кръг Пиронкова ще се изправи срещу победителката от двубоя между китайката Цзе Чжън и квалификантка.

Медина Гаригес, 26-годишна, е 27-а в света в момента. Тя е висока 169 см и тежи 59 кг. В кариерата си от 1998 година насам родената във Валенсия тенисистка е спечелила 8 турнира на УТА на сингъл.

Пиронкова има две загуби от испанската си съперничка и през 2005-та година, когато Медина Гаригес печели с 6:4, 6:2 на клей в Палермо и с 6:1, 6:1 на твърди кортове в Портороз.