Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова е амбицирана да продължи отличната си серия на Откритото първенство на Великобритания. 22-годишната Пиронкова достигна до четвъртфиналите на Уимбълдън след успех над финалистката от 2007 година Марион Бартоли (Франция) с 6:4, 6:4.

82-а в света пловдивчанка регистрира най-силното си представяне на турнир от Големия шлем и стана третата българка след сестрите Мануела и Катерина Малееви, която се класира сред осемте най-добри на тревата на легендарния "Ол Инглънд Клъб".

Задачата на Пиронкова на четвъртфиналите е изключително трудна срещу една от най-силните тенисистки на зелени кортове през 21-и век Винъс Уилямс (САЩ).

30-годишната Уилямс, която е поставена под номер 2, е петкратна победителка на Уимбълдън през 2000, 2001, 2005, 2007 и 2008 година, а през миналия сезон игра финал, загубен от сестра й Серина.

Пиронкова има една среща срещу Винъс на турнир от Големия шлем. През януари 2006 година тя сензационно отстранява американката 2:6, 6:0, 9:7 и на Откритото първенство на Австралия. Няколко месеца по-рано Уилямс пък печели без особени затруднения на червено в Истанбул с 6:1, 6:3.

"Ще се боря за всяка точка и ще дам най-доброто от себе си. Тя е страхотна тенисистка, но аз съм много развълнувана и очаквам с нетърпение срещата", заяви Пиронкова.

"Доволна съм, че с всеки мач придобивам все по-голяма увереност и допълнителен опит в играта на трева, което е много важно за мен. Спокойна съм и може би това е една от причините да играя така добре дотук", каза още българката, която няма загубен сет в турнира досега.