Цветана Пиронкова записа една от най-значимите в кариерата си победи, отстранявайки поставената под №2 рускиня Елена Дементиева във втори кръг на турнира във Варшава с награден 600 000 долара. Пиронкова надви олимпийската шампионка и пета ракета на планетата със 7-5, 4-6, 6-4 в двубой, който продължи три часа без три минути.

В първия сет Цвети на два пъти повеждаше /2-0, 4-2/, но Дементиева съумяваше да изравни. При 5-5 Пиронкова спечели сервиса си и след това проби рускинята, възползвайки се от втория си сетбол, за да затвори сета след повече от час игра. Във втората част Дементиева стоеше доста по-добре на корта и водеше ритъма на играта. Петата в света поведе с 5-3, а Пиронкова намали на 5-4, като спечели гейма с ас от втори сервис. При последвалия сервис на Дементиева, победителката в 16 турнира на WTA не допусна грешка и изравни резултата - 1-1.

Това наклони везните в полза на опитната рускиня, особено като се вземе предвид, че по традиция първата ни ракета печели много трудно срещи със силни тенисистки, в които се стига до трети сет. Неприятно за българката започна и сега третия сет, с пробив на Дементиева, а Пиронкова изнервена захвърли своята ракета на клея. Във втория гейм руската състезателка затвърди пробива си поведе с 2-0. Пиронкова също реализира пробив в шестия гейм и изравни – 3-3, но пък не успя да вземе своето подаване в следващия седми. Пределно мобилизирана, Цвети даде всичко от себе си да остане в мача и изравни – 4-4, след което не сбърка в подаването си и за първи път в третия сет поведе /5-4/. В десетия гейм Пиронкова се възползва от втория си мачбол и така записа втората най-голяма победа в кариерата си след тази срещу Ана Иванович.

С достигането до четвъртфиналите българската квалификантка заработи 15 100 долара и 120 точки за световната ранглиста, благодарение на които следващата седмица ще се изкачи с около 20 места /в момента е №100/.