Първата ракета на България Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на турнира на червени кортове в чешката столица Прага с награден фонд 145 хиляди долара.

20-годишната Пиронкова се наложи на старта на основната схема над руската квалификантка Екатерина Иванова с 6:1, 7:6(5).

Двубоят започна отлична за 68-ата в света пловдивчанка, която спечели първата част за по-малко от половин час след три пробива на подаването на съперничката си.

20-годишната Иванова, която е 228-а в ранглистата на УТА, отвърна в началото на втория сет и взе аванс от 2:0 гейма, след което мачът беше прекъснат за повече от час заради дъжд.

При подновяването на играта Пиронкова бързо успя да изравни, а в последствие се стигна до тайбрек.

Българката имаше предимство през цялото време и дръпна с 6:3 точки. Тя пропусна първите си два мачбола при сервис на Иванова, но в крайна сметка успя да затвори мача със 7:5 точки при третия си опит.

Така Пиронкова заработи 15 точки и 1925 долара от наградния фонд, а за място на четвъртфиналите ще срещне победителката от мача между поставената под номер 2 Шахар Пеер (Израел) и Ана Лапушченкова (Русия).