Първата тенис ракета на България при жените Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Австралия, след като загуби с 2:6, 0:6 от 17-та поставена в схемата представителка на домакините Саманта Стоусър. Местната тенисистка, подкрепяна бурно от публиката, отвя първата ни ракета само за 67 минути и спази традицията да играе повече от успешно срещу 26-годишната пловдивчанка. Стоусър вече в четвърти мач няма дори загубен сет срещу Пиронкова. Миналата седмица най-добрата ни тенисистка отстрани три състезателки от Топ 10, но натрупаната умора от многото изиграни мачове може би си каза думата днес. Тя имаше проблеми с лявото бедро и се наложи да получава медицинска помощ във втория сет, но стисна зъби и успя да доиграе срещата. Пиронкова не успя за седми път да премине втори кръг на първия за сезона турнир от Големия шлем. С класирането си за този етап тя заработи 50 000 долара и 70 точки за световната ранглиста на WTA.

Мачът бе равностоен в първите няколко гейма, но Стоусър успя постепенно да изгради своето предимство и да наложи контрол върху играта.

Австралийката имаше сериозни трудности срещу Пиронкова в първия си сервис. Все пак Стоусър успя с ас да спечели първия гейм. Във втория Пиронкова бе много стабилна и без проблеми спечели за 1:1.

Цветана Пиронкова първа имаше възможност да пробие сервиса на съперничката си в третия гейм на първия сет. Българката водеше с 40:30, но Стоусър се измъкна от трудната ситуация и поведе с 2:1 гейма.

Първата тенис ракета на България при жените срещна сериозни затруднения в следващия гейм, след като на свой сервис изоставаше с 0:40, въпреки това тя успя да отрази четири възможности за пробив и да изравни резултата - 2:2 гейма. Стоусър отново имаше проблеми при своето подаване, но все пак спечели - 3:2.

В следващия гейм представителката на домакините получи нови две възможности да направи пробив при сервиса на Пиронкова. Българката отрази първата, но Стоусър направи много добър ретур при 30:40 и успя да спечели гейма и да поведе с 4:2. След това австралийката отново срещна затруднения, но въпреки това, успя да затвърди направения пробив и да поведе с 5:2 гейма.

В осмия гейм Стоусър отново игра много солидно и стигна до три възможности за пробив. Австралийката реализира още първата и по този начин спечели сета с 6:2.

В паузата между двата сета Пиронкова получи медицинска помощ, след като почувства болки в лявото бедро. През целия мач българката игра с бинт на лявото си бедро.

Във втория сет играта на Цветана Пиронкова рухна, а Стоусър имаше тотално надмощие в разиграванията.

Поставената под номер 17 в схемата на турнира спечели първия гейм във втория сет. След това австралийката проби сервиса на българката и поведе с 2:0.

Пиронкова нямаше отговор на играта на Стоусър, която направи нов пробив и поведе с 4:0 гейма.

29-годишната австралийка спечели на свой ред своето подаване и поведе с 5:0. В шестия гейм на втория сет Стоусър пропусна три мач бола, но успя да реализира четвъртата възможност, която се откри пред нея и по този начин да затвори сета и мача с 6:0 гейма.

Така Саманта Стоусър спря победната серия на Цветана Пиронкова. В следващия кръг австралийката ще се изправи срещу победителката от сблъсъка между германката Аника Бек и сръбкинята Ана Иванович.