Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова влезе в основната схема на турнира във Варшава с награден фонд 600 000 долара.

Българката постигна победа с 6:4, 7:5 срещу рускинята Анна Лапушенко в третия кръг на квалификациите. Преди това 19-годишната пловдивчанка победи участващата с "уайлд кард" Алисия Росолска от Полша с 6:2, 6:1 и Татяна Перебюнис от Украйна с 6:3, 3:6, 6:2.

С днешния си успех Пиронкова си гарантира 16 точки за световната ранглиста и 3855 долара от наградния фонд.

Пловдивчанката, която има едва една победа в основна схема от началото на сезона, трябва да стигне до втори кръг, за да защити точките си от Варшава. Миналата година тя също премина през квалификации, където загуби в третия кръг от Еманюел Галярди, но влезе в схемата като щастлива губеща. След това победи в първия кръг Катарина Среботник и загуби във втория от Светлана Кузнецова.

Първата българска ракета се смъкна с едно място по-надолу в световната ранглиста по тенис, която беше оповестена официално днес. 19-годишната пловдивчанка е с актив от 331,75 точки и заема 86-та позиция.

Втората ни ракета Диа Евтимова се смъкна с три места до 278-а позиция в света. Начело в ранглистата е Жустин Енен (Белгия), пред Мария Шарапова (Русия) и Амели Моресмо (Франция), а промени в челната десетка няма.

Междувременно, българските тенисисти отбелязаха значително изкачване в световната тенис ранглиста при мъжете. Първата ракета на националния отбор Тодор Енев се изкачи с 21 места и вече е 385-ти с 83 точки. Играещият капитан за купа "Дейвис" Ивайло Трайков взима 5 позиции до 439-ти в света с 67 точки. Прогрес бележат всички останали български тенисисти в ранглистата с изключение на Симеон Иванов, който отстъпи с 44 места до 796-та позиция. Начело в класацията е Роджър Федерер (Швейцария), пред Рафаел Надал (Испания) и Анди Родик (САЩ).