Българската квалификантка Цветана Пиронкова се добра до втория кръг от основната схема на тенис турнира в Щутгарт, след като трябваше да излиза от тежка ситуация в мача си с италианката Алберта Брианти, която също премина ситото на квалификациите.

Най-добрата българска тенисистка победи Брианти с 0-6, 6-4, 6-4 и ще играе във втория кръг със старата си познайничка Агниешка Радванска от Полша, която отстрани днес Александра Вожняк от Канада със 7-6 (7/2), 6-0.

Жребият бе благосклонен към Пиронкова, която се размина с тенисистки като Светлана Кузнецова и Марион Бартоли, но първата ни ракета не приличаше на себе си в първия сет срещу Брианти и го загуби катастрофално с 0-6. Пиронкова обаче се стегна във втория сет, проби сервиса на своята съперничка и спечели частта с 6-4, с което изравни на 1:1 сета. В третия сет, българката се отпусна в самия край, но в крайна сметка спечели с 6-4 и си осигури място във втория кръг на надпреварата за 2 часа и 11 минути.

Пиронкова беше играла срещу Брианти в началото на професионалната си кариера, през 2003 г. на клей в Латина и на 15-годишна възраст отстъпи пред 8 години по-възрастната от нея италианка с 2-6, 2-6. В момента Цвети е 50-та в света, докато Брианти заема 121-а позиция. В следващия кръг, пловдивчанката среща Агниешка Радванска, която е 12-та в света.