Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще запише рекордно класиране в световната ранглиста, която ще бъде оповестена официално в понеделник.

Пиронкова, която утре ще навърши 23 години, ще се изкачи с три позиции до 31-ото място в класацията на УТА с 1803 точки, след като достигна до втория кръг на Откритото първенство на САЩ в началото на месеца.

Следващото състезание, в което пловдивчанка ще участва, ще бъде в японската столица Токио в края на месеца. Номер 1 в света с 6995 точки остава Серина Уилямс (САЩ), която пропусна последния за годината турнир от Големия шлем в Ню Йорк заради травма. Второто място запазва Каролин Возняцки (Дания) с 5910 точки, а трета с 5796 точки ще се изкачи Винъс Уилямс (САЩ).

Белгийката Ким Клайстерс ще падне от трето на пето място с 5325 точки, въпреки че успя да защити титлата си на Откритото първенство на САЩ. Финалистката от "Флашинг Медоус" Вера Звонарьова (Русия) пък ще се изкачи с четири позиции до рекордното в кариерата си четвърто място с 5550 точки.