Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг на силния турнир в Индиън Уелс с награден фонд 4,5 милиона долара.

22-годишната квалификантка Пиронкова пропиля сет и 3:1 гейма аванс във втория и загуби със 7:6(5), 3:6, 1:6 от поставената под номер 23 рускиня Алиса Клейбанова след 2:54 часа игра.

127-ата в света българка преодоля ранен пробив пасив, за да поведе с 4:2. 20-годишната Клейбанова изравни за 4:4, след което се стигна до тайбрек. В него пловдивчанката дръпна с 6:3 и все пак успя да затвори сета със 7:5 точки при шестата си възможност, след като пропусна четири шанса за това в 12-ия гейм.

Пловдивчанката продължи да доминира. Тя набързо дръпна с 3:1 и изглеждаше, че за първи път ще се класира за третия кръг в Индиън Уелс.

Клейбанова обаче се мобилизира и до края на мача даде само още един гейм на българката, за да стигне до пълен обрат.

Пиронкова допусна 7 пробива от 8 възможности за съперничката си, а в същото време реализира едва 3 от 14. Във втория сет тя се възползва само от един от петте си шанса да вземе подаването на Клейбанова и в крайна сметка това се оказа фатално.

Пиронкова все пак заработи 80 точки за класацията на УТА и 11500 долара.